Skip to Navigation

Travtjänsten blogg

04 Jul (17:19)

Halmstads V75-omgång på lördagen är avgjord och det blev två namn som dominerade. Adrian Kolgjini som vann två V75-lopp och Unstersteiners, Peter tränade två V75-vinnare, han körde en själv och Johan den andra.

I V75-1 vann andrahandsfavoriten Tokio Hotel Hall som hade satts i perfekt skick av Ulf Stenströmer och kördes suveränt av Björn Goop. En bra start och spets efter 200. Efter lugna första 500 ökade Björn farten konstant. Han körde 12,6 sista 2000 i ledningen och då var konkurrenterna givetvis chanslösa. Carabinieri blev allt fel för, men han visade fortsatt form i avslutningen. Peter Untersteiner borde ha gått fram efter ett varv för att ha någon chans men det var många som var angelägna och gick före och Peter satt kvar. Riktigt positiv bakom var Picasso som trea.

Strulade innan
I V75-2 spikade vi M.T.Jordan på Slutspelet V75 då vi fick klart för oss att han åter skulle tävla barfota runt om. Vi var dock rejält oroliga innan start då han bara visade passgång och galopp i provstarten. Man la på lätta boots samtidigt som hästen tog sig samman då han fick sällskap och det blev allvar. Magnus Jakobsson laddade och var så tuff i spetskörningen att Per Lennartsson kändes sig tvingad att släppa med Neutron Broline.  Efter 07,7/500 och 12,2 första varvet gick M.T.Jordan undan med krafter kvar och antingen går han med fast bomull eller så ryckte Magnus inte tussarna på honom. Man förstår varför Magnus Jakobsson åker land och rike kring bara för att köra honom. Favoriten Say that Again bråkade innan start, kördes offensivt och orkade inte. Istället var Anna åter positiv från tredje in och hästar som Antonio America, XLNT Chili Tripel och Daisy Boko satt fast med massor sparat.

Lätt från utvändigt ledaren
I Stosprinter blev det favoriten Heaven’s Door som vann väldigt lätt från utvändigt ledaren. Deepdish galopperade direkt från start medan Empress Brodda flög till ledningen. Empress ledde med en längd i sista sväng men hon började bromsa 350 kvar och galopperade i det läget. Ulf Ohlsson tyckte att han koll på henne i det läget och på upploppet var det inget snack. Bakom gick Diamond River bra som trea medan Spring Kronos återigen floppade i en final, den här gången var hon riktigt dålig. Snyggt tränarjobb av Reijo Liljendahl för Heaven’s Door har inte varit någon helt enkel häst inledningsvis i Sverige.

Revanschen kom
Peter Untersteiner revanscherade sig för Carabinieris förlust genom en tränarseger med Stay Alert som Johan körde till vinst. Stay Alert fick först tredje sedan andra ut och det var perfekt för det var ryggen på favoriten Spirit Real med Staro Italy i ledningen. Det gick inte speciellt fort i detta lopp och visst var känslan att tätparet skulle göra upp men Stay Alert avgjorde med minsta möjliga marginal efter attack 350 kvar. Vi blev faktiskt lite besvikna på både Spirit Real och Staro Italy trots att de var nära i mål. Bakom satt Beverly Bouleward fast med massor sparat precis som Desuper Filius.

Dramatiskt - Korrekt diskning
Om V75-4 var ett lite segt lopp var det desto mer dramatiskt i V75-5. Först i mål var Lovely Maise och Olof Thorson, spelad på mindre än en procent! Dock tog sig Thorson loss snävt från rygg ledaren mot Danne Edel på bortre långsidan och efter en rejäl funderare valde man att diska målettan för trängning. Efter att ha sett domarnas film kan man inte opponera sig mot det beslutet. Istället gick segern till XLNT Conways Class och en viss Peter Untersteiner. Från sjätte ut gick han med i ryggar på bortre långsidan, attackerade i sista sväng och tog sig kort före mål förbi Danne Edel och man kan konstatera att Danne hade vunnit loppet utan störningen 600 kvar. Epic Fearless kom loss sent efter att ha övertagit Lovely Maises position medan Legend Brodde slocknade helt efter en tuff dödens, Part Nan Angelen orkade inte efter attack varvet kvar.

Kolgjini tog över showen
Sen var det Adrian Kolgjini som tog över showen. Han hade två bra hästar i Quick Fix och El Mago Pellini och han svarade för två snygga kuskinsatser. Med Quick Fix tog han upp då han såg att han var chanslös att komma ner kort efter start, istället hittade han ner i andra ut. Efter attack 500 kvar plockade Quick Fix ganska enkelt ner Remember My Name den sista biten. Bakspårsduon Lightning Force och Coldtown gick bra men kom aldrig in i loppet medan Nok’en Fräkket satt fast med massor sparat.

Adrian valde ungefär samma upplägg med El Mago Pellini. Han laddade men såg direkt att det inte skulle gå att komma till så han tog upp och satt lugn i tredjespår första 400. Då hade spetsstriden lagt sig, han körde till och fick överta efter 700. Väl i ledningen var El Mago Pellini ensam på plan och han vann överlägset. I spets är det nog ingen häst i Sverige som slår honom över medeldistans. Nothing But Class spurtade bra som tvåa liksom Classic Son som femma medan Indigious var en stor besvikelse.

Utdelningen på sju rätt blev 31 052 kr och för vår del blev det ingen bra omgång. Det är bara att bryta ihop och komma igen.

Toppen
+++Adrian Kolgjini, vilka proffsiga styrningar och som han har utvecklats!

++ El Mago Pellini såg lysande ut.

+ M.T.Jordan är klassig och Heaven’s Door är nog långt ifrån ”färdig” men hon vann ändå Stosprinter från dödens.

Floppen
Al’s Winnermede var riktigt usel och mest i vägen. Spring Kronos var oduglig och hon är inte lätt att räkna på och Indigious stod inte alls att känna igen.

Lira nästa gång
Picasso avslutade sylvasst och börjar hitta tillbaka på allvar i Troels Andersens regi. Daisy Boko hade massor sparat, räkna med henne i ett stolopp på västkusten eller på Jägers. Beverly Bouleward måste ha bra chans nästa gång som hon ser ut.

497
28 Jun (11:14)

Surt sa räven, Eddie hade gjort så vi satte sjuan och vi nosade på "millen"... Men 6 rätt blev det och vi spikade Nimbus CD på rubbet! Sen lirade vi utgång på Poet Broline och skrällarna duggade tätt! Totalt fick vi in 6 sexor och 102 femmor, och finfina 75 960 kronor i vinst på Slutspelet V75!

Men vi tar det från början.

V75-1: Jorma Kontio tog enkelt ledningen med Tango Lavec och valde köra i spets hela vägen! Imperator och Haugstad tryckte rejält på första långsidan men när släpper Jorma i front? Utrdragen körning bäddade för skrällen Eddie som fick en smörresa! Vi satt o ”höll” i hästen hela dagen och var sånär att plocka med på Slutspelet. Men icke… Det kostade oss runt 1,3 miljoner.

V75-2: Nytt världsrekord! Räcker o skriva så? Uppvisning från Bergh och Timbal. Vilket härligt race och vilken jäkla merca den där hästen är. Vi trodde hårt på hästen som bombade till ledningen och utklassade sedan konkurrenterna. Tunika och Goop tog andraplatsen bakom, men hästen var också mycket mycket tapper från dödens.

V75-3: Hard Livin bromsade sig i mål efter att ha dragit tåget i ledningen. Men en smygkörd Arazi Boko, men formtoppade Christoffer Eriksson speedade enkelt till seger. Och snacka om att Eriksson håller hög klass för dagen! Han kör i trans!

V75-4: Äntligen fick vi betalt! Nimbus C.D trodde vi hårt på och lirade utgång samt spikade på rubbet på Slutspelet. Och Oliver Kronos hade inte en chans att utmana men aktionen stämde inte helt 100 den här lördagen. Kanske alla tuffa lopp satt sina spår? Nimbus C.D visar att han är en stjärna och med den startsnabbheten kommer han tjäna mycket pengar framöver.

V75-5: Wow, vilken jäkla insats av Global Revenge, som utvändigt om ledaren Emmet Brown tog ner honom och vann. Snacka om skalle och att kriga ner Emmet Brown är mycket starka papper. Kul även att Emmet Brown börjar se så pass bra ut i aktionen. Den här kan bli ruskigt bra framöver och man märker hur Stig gillar hästen.

V75-6: Uppvisning! Poet Broline vann E3-finalen för hingstar/valacker, och på vilket sätt han gjorde det. Trots en mindre bra värmning var hästen överlägsen! Peter Untersteiner visar återigen prov på sin grymma skicklighet som tränare.

V75-7: Och även här var vi helt rätt ute då vi ”vrålade” ut Love Dancer som omgångens bästa drag! Då Shiraz Brodde galopperade var det enkel match för Fredde B och vi jublade upploppet ner. Trots missen i första V75:an gjorde vi stor succé då vi fick vi in 6 sexor och 102 femmor.

Grattis alla som ryggade, men visst var det surt på Eddie….

Helgens plus:
Global Revenge
Nimbus CD
Poet Broline
Love Dancer

Floppar:
Hard Livin - borde vunnit i spets.
Knows Nothing - var ej bra och kunde inte ta något i spåren.
Shiraz Brodde - galopperade hejdlöst och gjorde många spelare besvikna som storfavorit.

496
21 Jun (17:01)

Vi fick en bra start på söndagen då vårt stora lunchdrag Take Tanic (18%) hade uppvisning och vi satte LD med drygt tre lax i netto. På V75 räckte vi dock inte hela vägen fram trots A-häst på Legend Brodde (4%) och utgång på Global Money (17%), men på Slutspelet-DD spelade vi med Naglo del Nord efter värmningen och gjorde en snygg DD-vinst på 6.837 kronor!

Drygt 1,3 miljoner på sju rätt trots att favoriterna Ready For More, Maven och Sorbet vann, det var bra betalt det. Jackpotpengarna gjorde sitt till, men det blev också en omgång med en kombination av avslagshästar (Ready For More och Maven) och skrälldrag (Legend Brodde och Naglo del Nord) och då blir det ofta bra betalt. "Wiseguys" tål inte komben Ready For More/Maven och "massan"  hittar inte skrällarna Legend Brodde/Naglo del Nord.

Ready For More blåste till dem i fjärdespår 500 kvar och visade sin härliga löpskalle då han plockade ner en duktig ledare i Let´s Dance när Ohlsson drog tussarna 100 kvar. Vi hade svårt att köpa honom som favorit från spår åtta på 1600, men han var bara bäst.

Maven hade lekstuga mot märrarna och var snuskigt fin då hon vann på nytt banrekord sedan Johnny "tryckt på knappen" efter 600 meter och kört till ledningen via ett mäktigt speedryck. Vi spekulerade i att Maven skulle vara sämre då hon hade fått det lugnt inför loppet och skulle tävla med skor, men hon verkade bara ha mått bra av att få det lite lugnt efter Elitloppet. Kymi nästa helg!

På V75 fick vi kliva av i V75-2 där Funny Tornado spurtade bäst och avgjorde säkert via 11,7/1000, sedan vår idé Spirit Real aldrig fått chansen och gått i mål med vinstkrafter sparade. Försiktige "Sjunne" valde att krypa ner i rygg på ledaren istället för att ta andra ut och ge hästen chansen och det var ett plågsamt upplopp att se när han letade febrilt efter lucka på upploppet bakom en galopperande Sweet´n Sour Akema där Claes Svensson körde tufft mot ledande Cab Hornline och föll på eget grepp.

Jörgen Sjunnesson blev något av eftermiddagens "snackis" sedan han valt att svara spets med Västerbo Paymyday mot betrodde Allaballakaitoz för att sedan släppa varvet kvar till stallkamraten Shadow Woodland. Stallkörning eller inte? Vi diskuterar ämnet i vår "podd" som kommer ut på måndag efter lunch! Segern till Naglo del Nord som vi alltså gjorde en sudd på i Slutspelet-DD efter en bra värmning. Som vi var inne på i loppanalysen hittade Veijo ryggen på favoriten Sauveur (han var sämre än väntat) och när Veijo drog ner norsken (jäklar vad han svarar på den alltså!) avgjorde hästen säkert.

Vi håller upp 3 Legend Brodde som vi är en fin häst med utstålning och "Stenis" har hållit upp honom i snacket tidigare. Han återkom senast efter uppehåll och värmde väldigt bra och vi spelade med honom på Slutspelet-DD och han gjorde det bra bakom Top of the World som fått bestämma i ledningen. Nu har Legenden det loppet i kroppen och är bra från start och det finns chans att få honom till spets vilket vore intressant. Det kan gå även från andra positioner och spännande bud.

Ja, så läste vi in om Legend Brodde (4%) och det var en snygg A-häst! Jepson (som vi gillar i vagnen!) körde spårsnålt och hästen spurtade förbi ledande favoriten Part Nan Angelen där Bergh tyckte att hans häst blev lite rullig sista biten.

Sorbet var omutlig från ledningen i V75-5 och vår idé Global Money rundade av V75-spelet genom att spurta till seger.

Toppen:

Ready For More (V75-1) vann på 11,7 och var bara bäst.

Maven (V75-3) var läcker då hon vann på nytt banrekord.

Global Money (V75-7) flög fram via 07,9/800 och hittade flera nya växlar med barfotabalans. Intrycket och steget över mål var magiskt bra!

Floppen:

Folli (V75-1) föll ur i travet och galopperade uppgivet i sista sväng. Han är svår att hålla fräsch.

Valentino Strix (V75-2) galopperade i sista sväng och även han har problem med fräschören.

Spela nästa gång:

Star Advisor Joli (V75-1) såg ut som en retad tiger utan skor på samtliga hovar. Vinner nästa gång om det blir skolöst igen!

495
14 Jun (16:59)

Hemmaseger i Oslo Grand Prix - där B.B.S.Sugarlight ledde i stort sett varje meter av loppet. Peter Untersteiner fick bestämma tempot, och förvandlingsnumret vann säkert före Oasis Bi som gjorde ett fint lopp från rygg på ledaren.

Efteråt var "PU" strålande nöjd, och hyllades av publiken som en hjälte. Tränare Fredrik Solberg då? Ja, han var lyckligast på hela banan, då han fick vinna det största loppet på hemmaplan. Vår idé var Papagayo E. som spurtade frenetiskt långt ut i banan, och återigen kom in som trea i mål. Det är en superhäst - och vi tror att han är minst lika bra som Sugarlight, bara han får chansen att visa det.

Univers de Pan såg fantastiskt fin ut, spurtade ruskigt bra men fick återigen en dålig resa av sin kusk som körde alldeles för passivt. Den spanska hästen Trebol satt fast med sparat, och var ett utropstecken medan Support Justice inte alls är i någon högform. Var seg tidigt, och går inte riktigt att känna igen för dagen. 

Övriga höjdpunkter:

Bille de Montfort blev utmanad av grabbarna, och fick gå utvändigt om ledaren. Brydde hon sig om det? Inte det minsta, då Eric Raffin gled undan till seger på ett löjligt enkelt sätt medsin tuffa brud. Ruggig häst, som nu ska hem till Frankrike igen för att starta. Det var ren och skär uppvisning i V75-1. 

Emmett Brown vann V75-2 från ledningen, och såg fin ut i comebacken. Stig H Johansson hyllade honom innan - och han levde upp till förväntningarna och vann säkert. Spännande framtid, och vi tror att det kan vara en blivande Derbyhäst.

Fleetfoot Hanover drog till ledningen, och vann sedan säkert i V75-3. Premance Simoni avslutade bra, men hann inte ikapp. Detta var faktiskt Peter Untersteiners första seger på norsk mark någonsin, och bara någon timme senare vann han Oslo GP.

B.B.S.Sugarlight i all ära - men kallblodsloppet, V75-4 var höjdpunkten för oss. Lome Brage spetsade, fick Tekno Odin utvändigt som höll tempot uppe och där bakom smög Lannem Silje med. In på upploppet var Tekno Odin slagen, och "Super Silje" såg ut som vinnaren men vår spik Lome Brage visade enorm skalle och sträckte på sig och vann till slut säkert. Läckert! 

Duke of Greenwood hade imponerat på oss innan söndagens lopp, och han var riktigt bra i V75-5 då han långspurtade på ett snyggt sätt och vann säkert. Dante Boko fick bestämma tempot i täten, men vek ner sig och är ojämn i prestationerna.

Mellby Viking vann V75-7, det var smått oroligt innan tävlingarna då hans stallkompisar underpresterat i veckan, men Vikingen var fin och vann knappt före For Pleasure As och en vrålspurtande Alfas da Vinci som hade all otur i världen med varvet kvar men spurtade oerhört vasst över upploppet. 

För mer V75-surr, lyssna på vår podcast måndag förmiddag! 

494
13 Jun (21:59)

V75-omgången inleddes med dramatik, då Robert Bergh var först i mål med Real Dream som gjorde en fin insats. Han körde dock inte korrekt mot Erik Adielsson som blev påkörd, och domarna menade att Bergh inte hunnit fram till seger om han ej tagit luckan och hästen blev diskad. Vann gjorde då en överlycklig Roger Nilsson, som tillsammans med Dialog In var starkast. Solklar diskning - men en som inte glänste var tv-reportern Kajsa Gustafsson som felaktigt vinklade intervjun med Bergh efteråt, som blev irriterad. Robert Bergh imponerade inte heller i tv, men mest dumstrut till Kajsa som inte skötte sitt jobb på ett korrekt sätt.

Hulte Magnus såg seg och trög ut i 2 000 meter - men först över linjen var kämpen och han är i fin form. Art Kjarvald fick ett fint lopp efter dundervärmning och såg ut som vinnaren i sista sväng men har lite problem med att avgöra till slut. Där bakom satt en häst dunderfast - läs mer om denne under rubriken "passas nästa gång".

Aristocat Boko har sett läcker ut på sistone, och barfotadansande skrällde han i V75-3 under lördagskvällen. Han spurtade klart bäst, och hann ikapp favoriten Montdore i de sista stegen. Venkatesh såg lugn och harmonisk ut, men sprang och bröt då han fick en häst som galopperade framför och sen snubblade han på upploppet. 

Unique Julia har alltid visat massvis med fart, och i det andra loppet för Reijo Liljendahl blev det överlägsen seger på V75. Hon pangade till ledningen, och var sedan helt ohotad trots att Olle Alsén synade favoriten med M.T.Insider som körde rejält. Vi spikade och var aldrig i förlustfara.

Omstart och en strulig Danne Edel gjorde att starten drog ut på tiden och våran idé Desuper Filius galopperade direkt i den giltiga starten och har ingen större tur. Istället blev det en läggmatch för Le Lahar som ser stark ut men inte riktigt får travet att fungera helt perfekt. Bra jobb av Per Linderoth - som har två av två med sin V75-vinnare. 

Roger Nilsson var kvällens man på Bodentravet - då han fixade en V75-dubbel då andra segraren blev Raz Mackenzie. Efteråt var tränaren rörd, och fick knappt fram några ord. Grymt skoj att se - och Roger är väl värd framgångarna. 

Omgångens största godbit avslutade - för vilket lopp Norrbottens Stora Pris blev! Upploppet gav oss rysningar, där fyra hästar var i bredd de sista 20 metrarna. Adrian Kolgjini gillar Norrland, och tog återigen en storseger då han körde offensivt med El Mago Pellini och därför vann loppet. Adrian var kylig runt sista sväng där han tog det lugnt då hästen travade dåligt. På upploppet körde han igen - och avgjorde före Panne de Moteur, och en toppspurtande On Track Piraten som gick 1.08,9 det sista varvet och som nu visade att han gör bra lopp även på sommaren. Fyra var Indigious. Panne de Moteur var godkänd - men borde nog hållit undan för överbetyg. 

Toppen:

+++

Roger Nilsson tog en V75-dubbel på hemmaplan - stort!

++

Adrian Kolgjini och El Mago Pellini. Vilket ekipage, och vilket krigarhjärta hästen visade över upploppet.

Unique Julia var överlägsen på ett imponerande sätt. 

Floppen:

Creatine har Robert Bergh hyllat - men han blev utklassad och där har tränaren något att bekymra sig över.

Passas nästa gång:

Qravatt (V75-2) satt fast med väldigt mycket krafter kvar, och Torbjörn Jansson satt med pisken under armen. Bra intryck! Kalanchoe P.R. är i riktigt fin författning, och spurtade bra i V75-5. Usain Swing (V75-6) har överraskat två gånger på rad, och satt återigen fast och såg fin ut. Snacka om toppform på den kanten! Knows Nothing (V75-7) satt fast i avslutningen, såg kaxig ut och hade blivit farlig med lucka.

Missa inte podcasten på måndag!

493