Skip to Navigation

Travtjänsten blogg

29 May (18:56)

Nuncio! ”Tarzans” stjärna var bara bäst i Elitloppet, snyggt körd av Örjan som ”måttade in” honom från dödens - en ruggig prestation av hästen! Stort grattis till kretsen kring hästen, det var en värdig vinnare av ett fantastiskt lopp. Vilket magisk travhelg vi har fått vara med om och nedan sammanfattar vi söndagens tävlingar...

Fransk uppvisning (som så många gånger förr) när Be Mine de Houelle bombade hem Montéeliten på en låg 10-tid och ryttaren Marie Bacsich var rörd till tårar efter loppet.

”Finsk sättning” i Treåringseliten för ston där Ratu Royale dansade barfota och drog undan i ledningen till överlägsen seger och i Fyraåringseliten för ston var Wild Honey bara bäst och visade fin inställning då hon sträckte på sig över upploppet.

V75-loppen…

Klassblandning i Treåringseliten där Salmelas guldklimp Makethemark hade full koll i dödens och Marre-sonen visade åter sin fina löpskalle och vann med sparat. Fortsättning följer… Vi trodde mest på Borups Powerful som dock gjorde bort sig med galopp i första sväng.

Dramatik i V75-2 där Spitcam Jubb reste sig innan loppet och Kajan åkte ur sulkyn, men lyckades hålla hästen och i loppet släpptes han till ledningen och höll undan säkert före Tumble Dryer. Vi fick feeling för Stay Alert efter en bra värmning och positiva träningsrapporter, men han var seg och det gick inte att ta längder under slutvarvet.

Första Elitloppsförsöket till Timoko från ledningen före Resolve och Propulsion som båda avslutade enormt bra. Andra försöket vann Un Med d’Heripre från dödens vilket överraskade oss. Nuncio tvåa, men han tog ju som bekant snabb revansch i finalen...

Finsk sisu i Elitkampen där Vitter serverades ett perfekt lopp och fångade in en tapper Jokivarren Kunkku.

Ny favoritseger i V75-6 där New Muscle Ås ledde från start till mål. Vår idé Falcon Dragon bröt ut i sista sväng och där var det något som inte stod rätt till.

Pinkman vann Tommy Hannés lopp från ledningen på 9,9 och överraskade både oss och kusken Gingras med att vara markant förbättrad mot årets tidigare starter. Mäktig hyllning till Gingras och Jimmy Takter från publiken på e-läktaren – riktigt kul!

Det blev en favoritbetonad omgång med drygt två lax på sju rätt och vi var inte i närheten av att sätta sjuan då vi gick för större pengar, men fick med oss en jackpot till nästa helg vilket vi såklart gillar.

Toppen:

Nuncio och Örjan – vilket team!

Floppen:

Jippoloppet Speedrace med stressade hästar som galopperar. Schas med det inslaget från och med nästa år, tack!

Spela nästa gång:

Reorder spurtade bra och Uncle Lasses sista 500 från kön gick inte av för hackor.

560
29 May (11:29)

Högklassiga race med härlig körning och en riktigt trevlig lördag! Vi på redaktionen delade upp oss, på stallbacken, e-läktaren och Kongressen och det var bra stämning och fin sport. Spelmässigt blev det ingen succé för oss, vi spikade Al's Winnermede och Le Miracle, men båda fick nöja sig med en andraplats. Vi sammanfattar V75-loppen nedan:

V75-1: Moving On lyckades försvara ledningen där Roses Glory gjorde bort sig från start och Moving On var aldrig i förlustfara, hon var jättefin och har fått hårdhet av loppen i Frankrike. Windy Ways körde fram i dödens, men var chanslös att utmana och en besvikelse. Roses Glory är grym, flög fram som trea. Heaven's Door värmde bra i första bike och kan vara aktuell i nästa start med lopp i kroppen.

V75-2: "Kollar man på Talassios bilstarter så finns det med en del galopper ifrån början vilket är värt att notera", ja så skrev vi i analysen om favoriten Talassio och han var "uppe i tornet" direkt. Vi fick feeling för Target Kronos efter värmningen och Tvillingen 1-3 på spets och rygg ledaren och det såg länge bra ut då loppanalysen stämde klockrent, men Target var bara dålig för dagen och en stor besvikelse. Segern till skrällen Topgear som spurtvann när den moraliske Wasa Warrior rullade över i galopp kort före mål.

V75-3: Vi trodde stenhårt på Al's Winnermede och han gjorde ett bra slutvarv, men Jorma är svår att få från bakspår och vinnande Takethem var bara bäst och plockade ner ledande Sir Ratzeputz från dödens där Steen inte lämnade något åt slumpen. 

V75-4: Le Miracle spikade vi på allt och det såg klart ut redan varvet kvar när Erik körde fram utvändigt, men han blev ensam på upploppet när Copimade bröt ut i sista sväng och när Copimade kom tillbaka på upploppet kunde Le Miracle inte svara. Hur bra var Copimade egentligen? Sjuk prestation i den här klassen då han vinner på 11,7 full väg efter en ruggig långsida i tredjespår - hua! Eldrick Boko såg smällfin ut innan loppet, men när Johnny hamnar i dödens brinner det ofta för honom, han sände mot ledaren och fick en svinkall häst...

V75-5: Basic var Björn uppåt på och det var spets och slut på barfotabalansen. Håller Basic ihop har hon mycket pengar att tjäna framöver och Arvidsson har gjort ett auktionsfynd. Angel Rain såg bedrövlig ut i provstarten och borde inte ha startat...

V75-6: Marcus Lindgren hade ställt i ordning Bravo Navarone som följde upp en ilsken spurt i Finland med att vinna Bronsfinalen från dödens i övertygande stil efter en vaken styrning av Erik Adielsson. King Sir Kir gav sig väl enkelt från ledningen, vi har höga krav på hästen och tycker att han borde ha vunnit.

V75-7: Klassblanding i Harper Hanovers lopp där favoritduon Sauveur och Bird Parker bara var bäst och vinnande Bird Parker imponerade enormt vid seger på 12,1/3180. 

Noterat:

Dante Boko vann Sweden Cup för skicklige Adrian Kolgjini, avslutade visslande i försöket och var starkast i finalen. Snyggt tränarjobb och hästen har fått hårdhet av loppen i France.

Spela nästa gång:

Gucci Degato (V75-2) satt fast med sparat.

Whitehouse Express (V75-6) såg läcker ut och gick ett ruggigt bra slutvarv.

559
23 May (06:45)

Årets bästa vecka är i antågande och vi är rejält laddade, startlistorna har kommit till elitloppshelgen och det är några grymma race, vi kommer att ha tips till alla lopp och grotta ner oss rejält även i dom utländska arkiven, missa inte det! Men först ska vi gå igenom V75 på Gävle där vi var väldigt rätt ute i dom flesta loppen och flera av våra drag vann, tyvärr landade det på fem rätt för våra system och vi får ta nya tag!

Vi tar det ifrån början. Omgången inleddes med favoritseger i V75-1 av Seedorf O.M.F. som vi trodde skulle kunna hålla ledningen och så blev fallet, vilket det inte riktigt såg ut som att han skulle kunna göra i provstarten, vilket även körande Erik Adielsson kände och blev osäker på. När hästen hörde startkommandona var han dock helt med på noterna och tog hand om täten utan problem, sedan gick han undan till slut före en duktig Melker.

V75-2 spurtade Wollafur hem med Örjan Kihlström i vagnen, loppet inleddes med stenhård körning mellan Scarlets Mirakel och Spitcam Jubb, vilket ändade i tidig galopp för Spitcam Jubb och lite stumma ben och galopp till slut för Peter G:s häst. Detta gynnade så klart Wollafur vars spurt bet bäst. 

V75-3 vanns av Usain Swing och Leif Eriksson på fina tiden 1,10,5. Erik Adielsson valde att sticka undan in på upploppet med ledande Only One Winner, vilket gjorde att det öppnade sig och Usain Swing hittade ut sent och vrålspurtade till seger. 

Kallbloden gjorde upp i V75-4 och vi trodde mycket på vinnande Art Nökkve som hittat en dimension till hos Håkan Skoglund och kommer säkerligen klättra uppåt i klass ganska fort.

Omgångens bästa spik tyckte vi fanns i V75-5 då vi var helt inne på att Cash A Cheque Em skulle leda runt om. Så blev fallet och han gick undan med en säker längd till slut på en topptid för klassen.

I V75-6 trodde vi mycket på Augusta som fick bestämma i ledningen och ändå stannade helt in på upploppet, och att allting inte stod rätt till där den här dagen var lätt att konstatera. Det blev istället en riktig stjärnsmäll då Mimi Af Djupmyra vann till nästan 70 gånger pengarna, med Torbjörn Jansson i vagnen.

Så var det då dags för dagens höjdpunkt Prins Daniels Lopp och en plats i Elitloppet stod på spel. Vi var inne på att Volstead skulle vara grym den här dagen och ha vettig chans att vinna loppet från dödens, så blev också fallet och han satte nosen före Nimbus C.D. på 1,09,8. Välkommen till Elitloppet Volstead, säger vi!

Dagens Betyg:

+++ Går till Volstead som bombade hem Prins Daniels lopp ifrån dödens.

++ till Håkan Skoglund som fått riktig snurr på Art Nökkve och han blir spännande att följa framöver.

+ Den fantastiska familjehistorien kring Usain Swing, där bröderna Jens och Leif kör varannat lopp med hästen och nu fick man återigen vinna V75 på en topptid. Travsport när den är som bäst!

Floppen: Augusta som svek rejält från ledningen och inte var kurant för dagen.  

Lira nästa gång: Victor Ruda som flög fram den sista biten. 

558
14 May (20:56)

Fantastisk dag på Åbytravet, men tyvärr blev det Antiklimax i dagens höjdpunkt när Uncle Lasse snubblade till och galopperade.

V75-1: Vi trodde hårt på Sir Ratzeputs i V75-1 och spikade på rank & spel. Hästen kördes offensivt från Björn Goop och väl i ledningen var det spel mot ett mål. Hästen var överlägsen och när Fridericus hoppade dubbelt så kunde vi hamra i spiken. Even’s First Boy fick rygg ledaren men var inte i närheten av att hota.

V75-2: Avgörande omstart för Johan Untersteiner. Vi var helt inne på Legend Brodde i spets och det såg lovande ut innan omstarten kom. För tidig över linjen och i nästa start missade Johan helt. Det var avgörande. Talassio kom till ledningen och gick sedan undan säkert.

V75-3: Yiiiiha! Snacka om galet race. On Track Piraten är klar för Elitloppet efter att gått sista 500 i tredje och stått för en smått makalös insats. Arazi Boko var hare och det gick ruskigt fort första halvvarvet. Papagayo E. stred i tredjespår fram till dödens och var grym. Passningen efter loppet från Ulf Ohlsson: ”Hittar Myron 16 som är bättre än den här så har han gjort det bra…” Gissa om Ohlsson var nöjd.

V75-4: Stor succé igen för stall Westholm och Copimade var grym! Hästen såg bländande ut, krossade favoriten Erik Sting och gick undan till säker seger. Det var en frän insats och snacka om att Stall Westholm håller superform för dagen. Malkin såg länge ut som en vinnare, men kollapsa helt in i slutsvängen. Västerbo Exakt gjorde det bra i spåren.

V75-5: Princess Face tog säkert hand om ledningen och väl där kunde ingen rubba den här järnladyn som verkligen var värd en seger i ett storlopp. Treasure Kronos var blek och kunde inte utmana. Ottrobanda gick som skjuten ur en kanon och såg bländande ut. Passas framöver. Grattis kretsen kring Princess Face, det var ni värda.

V75-6: Fartfest igen och Shogun DK kunde enkelt ta hand om ledningen. Xlnt Chili Trippel knäckte dock alla och den här hästen är verkligen ingen bluff. Lövgren åkte ifrån dem till seger och var grym. Härlig insats och vi varnade för denna redan i podden i måndags! Det lönar sig att lyssna…

V75-7: Nej, vad hände här egentligen. Uncle Lasse galopperade direkt och det blev ett antiklimax måste man säga. I stället fick Poet Broline enkelt ta ledningen och väl där kunde ingen hota. Även Cruzado Dela Noche galopperade, men kom tillbaka starkt och intrycket över mål sedan var sinnes. Vinner inte den lopp nästa gång så vet i tusan… Häftigt intryck. Men tråkigt då Uncle Lasse aldrig kom in i loppet.

Utdelningen stannade på 45 000 kronor denna jackpott omgång. Vi tar nu sikte på V75 på Lunden.

Helgens plus:
Sir Ratzeputs – överlägsen. Såg bländande ut.
On Track Piraten – vilken uppvisning.
Princess Face - värdefull vinnare.

Helgens minus:
Fridericus – satte inte en fot rätt.
Shogun DK – borde hållt bättre.
Uncle Lasse – den här starten glömmer vi…

Lira nästa gång:
Cruzado Dela Noche
Västerbo Exakt.
Ottrobanda

557
12 May (08:09)

Kort återblick från mig som var på plats på Solvalla igår...

Mattias Djuse körde snabbjobb med sin fina italienare Tyron Power, vi hade 16,5/2000 med käck uppsyn och där har ni troligen en vinnare nästa gång han startar!

Comanche Moon tog en ny seger och fortsätter att övertyga. Tyvärr var det tråkigt att se Ullyett som var behandlad inför detta men trots det flöt travet dåligt och han var stort slagen... Hoppas att han kommer igen, "Marre-kopian"!

Nuncio såg grym ut med "open eye-murphy". Idag svarade han ut Food Money och Nimbus C.D. och visade att han kan öppna snabbt även på svensk mark. Vem ska slå honom i Elitloppet?

Vem som blir favorit i Elitkampen? Ja, som Odin Tabac glänste igår blir han inte lätt att slå sista helgen i maj. "Han ser ut som Time Machine!", sa jag till mina kollegor på pressrummet när hästarna zoomades in 800 kvar och Westholm bara bubblar när han pratar om hästen. Häftigt!

Nantucket var lysande då han vann montéloppet. Återstår att se om han hinner med i Montéeliten, men han trivs under sadel tioåringen (och med sin ryttare Sofia Adolfsson!) och vi lyfter på kepsen för ett snyggt tränarjobb. 

"Bäst på plats" brukar det heta, men det finns saker att slipa på. Igår floppade "Tarzans" nya jänkare French Laundry som hängde töm och var aldrig med chans. Tyvärr fick vi på plats aldrig höra någon förklaring till den sämre prestationen trots att personen som gjorde segerintervjuerna på Solvalla gavs chansen att fråga Melander om detta efter segern med Nuncio. Det hade även varit intressant att höra Jennifer Tillmans tankar om Food Money, men inte heller här ställdes den frågan trots att chansen gavs då Jennifer vann loppet efter med Wake Up America. Tråkigt för oss "nördar" att behöva ringa någon kompis som följt TV-sändningen för att få höra "eftersnacket"... Det var stenhårt i mål i V86-7 och även en tänkbar diskningssituation då ledande och vinnande Gaia Sund bröt ut ett spår på upploppet. På ATG-live visades målfotot kort efter loppet gått i mål, men vi på Solvalla fick vänta ett flertal minuter innan målfotot visades i intern-tv:n. Vi önskar bättre kommunikation mellan "saxbanorna" och tar gärna del av måldomarnas film i sådana här situationer, tack! 

Nu laddar vi för helgen med dubbla V75-omgångar. Att kolla lopprepriser i det "internationella lopparkivet" är ruggigt kul då det dyker upp flera fynd att lira och V75 på Lunden blir en höjdare. Undertecknad kommer att vara på plats och rapportera från den danska banan i våra sociala mediekanaler så håll utkik på Instagram, Twitter och Facebook!

/ Andreas Henriksson

556