Skip to Navigation

Travtjänsten blogg

20 Apr (15:57)

Toppväder och fina hästar - då vallfärdade traventusiaster till Rommetravet under söndagen. Påsktravet blev trevligt, och kul med väldigt mycket folk på plats! Publiken fick se Sveriges nya snackhäst, B.B.S.Sugarlight, vinna V75-1. Peter Untersteiner körde sig till ledningen tidigt, hästen höll sig lugn och efter en avslutning på under 1.10 de sista 600 metrarna blev segern busenkel. Applåderna ökade när Untersteiner ryckte ifrån 150 meter från mål, och hästen är grymt läcker. Elitloppet? Ja kanske, det vore hur som helst en extremt bra krydda! 

Favoriten Venkatesh var vi inte helt säkra på i V75-2, och han fick en jobbig inledning och var sedan aldrig med i segersnacket. Björn Goop satte dit Borga Effekt, som senast gick våldsamt efter galopp och nu tog en välförtjänt seger. Hästen såg seg ut varvet kvar, men Goop fick hästen på bättre tankar och vann rätt så enkelt. Tapper i nederlaget var en annan, som du kan läsa om under "passas nästa gång".

Johan Untersteiner hade bestämt sig för att köra i ledningen med Traveling Man i V75-3, som var sista chansen till Olympiatravet. Det kostade under 1.07 de första 500 metrarna då Johnny Takter gasade rejält från spår åtta med hemmahoppet On Track Piraten. Det blev för tufft - och Digital Ink knäckte Untersteiners häst från utvändig position och såg ut att gå mot segern. "Alla" räknade in Ink över linjen, men mållinjen på Rommetravet måste ligga helt galet då Björn Goop hann dit med Ed You som gjorde en strålande insats. Goop hade lämnat banan, men fick vända tillbaka som en vinnare. Bergh varnade för Ed You innan, och fick rätt. När Nahar inte var med - då plockade Bergh fram en annan vinnare. Oerhört snyggt jobbat, och Digital Ink var återigen tapper. 

Gunnar Melander och Månprinsen A.M. är två profiler vi fullkomligt älskar, och de fick nu åka till vinnarcirkeln igen. Allt strulade för "Prinsen", som hade oerhört långt fram med varvet kvar. Då skickade Gunnar i fjärdespår och vann efter en härlig duell mot Hulte Magnus. Vi hade 1.22,6 de sista 2000 metrarnaMelanders ögonsten, och insatsen var oerhört vass. Ändå meddelade Melander i vinnarcirkeln att toppformen är långt borta, och konkurrenterna har all anledning att darra - det här året blir Månprinsen-show! 

Reijo Liljendahl har fin form på sina djur, och stoloppet, V75-5, tog Caramella B.F. hem. Ulf Ohlsson körde, och hästen var klart starkast till slut då de andra körde i ett hårt tempo. Caramella är en häst vi gillar, och hon kommer troligtvis ta sig upp i Stoeliten. 1.12,7 blev segertiden - oerhört vasst och hon har styrkan som sitt främsta vapen. 

V75-6 trodde vi skulle bli en fartfest, men lite besvikna blev vi. Prey Frontline avgjorde spetsstriden rätt så enkelt, och sedan blev tempot inte så högt uppskruvat som många trodda. Prey vek ner sig, och Stig H Johanssons Chapeau spurtade till seger med Erik Adielsson. Vendi skreks det mycket om, men hon var bland de sista i mål - tidigt slagen. Hetshästarna får sällan till det.

Jorma Kontio avslutade omgången med Corleone Boko, som var riktigt vass igen. Svepte fältet på sista långsidan och vann sedan enkelt med extraväxlar sparade. Jorma hyllade hästen efteråt, och menade att det är en häst med kapacitet för Gulddivisionen. Random Shot värmde fantastiskt bra, men hade ingenting att hämta.

Toppen:

+++

B.B.S.Sugarlight - oj oj oj, viken saga och vilken häst!

++

Månprinsen A.M. var fantastiskt bra, 1.22,6 i 2000 meter - och inte i toppform.

+

Ed You tillbaka som en vinnare.

Floppen:

Prey Frontline får inte godkänt för sin insats, blek från ledningen.

Passas nästa gång:

Primo Valentino gick fantastiskt bra, och var tapper i nederlaget. En häst med bra kapacitet för klassen. 

395
12 Apr (16:06)

Omgången Eskilstuna inleddes mindre bra för oss, då Narold Vox ej tog sig till ledningen och galopperade ute i spåren efter start. Där var det loppet över - och Claes Boko höll förvånande upp innerspåret och fick sedan styra och ställa hur han ville. Adielsson körde första 2000 metrarna på 1.16,5, och kunde så klart sedan inte undgå att vinna loppet. Billig seger - men Claes var fin och Erik är duktig att köra från start, och har spetsat med starttröga hästar tidigare. Food Money hade sparade krafter från rygg ledaren, och Navigator Sib avslutade väldigt fint igen. 

Kebnekajse och Åke Lindblom hade show i V75-2. Stor show. Ekipaget drog direkt till täten, och sedan drog Lindblom på i ett ursinnigt tempo men kunde trots det lämna de andra i sista sväng och vann med "halva upploppet". Bakom fanns inte mycket, och favoriten Harvey Tornado galopperade direkt och Tintin gick fort i några hundra meter, men stannade rejält till slut. Den blev vi besvikna på. 

Formula One värmde strålande inför sin comeback, men blev för laddad bakom startbilen och galopperade men ställde sig nästan direkt. Veijo Heiskanen laddade järnet från start, brydde sig inte om att de andra kuskarna bråkade lite med honom. Heiskanen satt i spets efter 500 meter med Solvato, varvade på 1.11,5 men var helt överlägsen till slut. Formula One fick gå utvändigt ledaren, men tappade travet i sista sväng och hade ingen bra dag. Får komma igen! Bakom följde Kash's Cantab med till andraplatsen, och är nu klar för Olympiatravet. Håller sig Solvato frisk och fräsch blir det åka av i finalen, vilken maskin de dagar han är i form! 

Lärlingsloppet blev rivigt, med ett stenhårt tempo från start. Mynta Broline var ingen vi trodde på, men han var tapper från ledningen men fick ge sig till slut. Bearhawaii höll sig i trav hela vägen, och vann säkert tillsammans med duktige Jimmy H Andersson som tar för sig mer och mer. Det kan vara en kommande kuskstjärna. Vid mållinjen stod ägaren och hoppade och skrek av glädje, kul att se ägarnas spontana reaktioner. Att äga häst är fantastiskt! Bakom då? Cutting Edge skrek många om, men han fick tredjespår i stort sett hela vägen...

Stoloppet blev ingen rolig historia. Massor av galopper från start, och när Conrads Elsa nådde ledningen och fick bestämma tempot var det inget snack. Vann busenkelt, och gjorde en bra insats men bakom var det inte så mycket att hurra för. En häst passar vi framöver, men den finns längre ner i vår text...

Kenneth Haugstad skrällde rejält i V75-6, tillsammans med norske K.L.M.Buymethemoon. Men det var mycket tur inblandat. Björn Goop hade fullständig kontroll på loppet i sista sväng, men när BG ryckte undan galopperade hästen oväntat. Haugstads häst höll farten bäst av alla, men Sandra Volo fick ett drömlopp och borde avgjort. Surt, för det var vår stora idé men hon får knappt godkänt för insatsen. 

Maverick Man är ingen sköntravare, och såg allt annat än bra ut i provstarten inför V75-7 och Erik Adielsson kollade orolig kring benen på hästen. Men han tog sig samman, och trots att han såg slagen ut redan 500 kvar visade han återigen grym inställning och höll undan i en härlig duell med "Ludde" och Archangel Am som föll med flaggen i topp.

Toppen:

+++

Solvato (V75-3) - vilken flygmaskin och äntligen fungerade han fullt ut!

++

Kebnekajse (V75-2) hade stor uppvisning. 

Maverick Man (V75-7) visade återigen underbar löpskalle. Tog sig samman - och vann loppet i skön upploppsduell.

Floppen:

Vi hade stora förhoppningar på Formula One (V75-3), men han hade inte sin bästa dag. 

Passas nästa gång:

Nikita Broline (V75-5) galopperade nästan direkt, men gick 1.12,8 i 1800 meter efteråt. Vinner nästa gång. 

Trailing Edge (V75-6) värmde fantastiskt bra, men galopperade i starten. Gick sedan ruskigt bra, och såg ut som en världsstjärna. Vinner inom kort. 

394
05 Apr (16:23)

Lyssna gärna på vår podcast där vi går igenom veckans V75-omgång och vilka hästar som ska spelas nästa gång.  Favoriterna radade upp sig på Jägersro (som "vanligt" vanns de flesta loppen från spets) där utdelningen stannade på drygt två lax och vi har en JACKPOT att se fram emot nästa lördag på Eskilstuna.  

Favoritseger i V75-1 där Olympic Kronos drog direkt till ledningen, Kolgjini litade på hästen och drog i högt tempo och hästen var aldrig hotad. "Han har mycket pengar att hämta, han kan även tävla i Frankrike", sa Ludde efter loppet.

Olympic Kronos - en av två vinnare från "Ludde".

Scirocco Sisa tävlade med helstängt huvudlag och känslan var att han blev spänd från start med det huvudlaget då han var chanslös att hålla ut Propeller och Olympic från start. Dansken fick aldrig chansen och såg ruskigt lavad ut som fastlåst, Juul kunde knappt hålla hästen och den här spelar vi nästa gång! Vår skrällidé Propeller fick rygg ledaren men var bara dålig, usch!

Klassblandning i V75-2 där favoriten Angelo Am bara var bäst och kunde vinna trots blytung resa i högt tempo. Det var första gången han gick med komben UFO-vagn/helstängt och nu verkar polletten ha trillat ner på Angelo som alltid sett ut som en bra häst men inte alltid gått till mål. Positiv tvåa i Digital Photo som tvingades till 10,9 på varvet (de mindre tränarna får inget gratis på V75!). Betrodde Kandelaber tappade travet till slut och såg inte rolig ut...

Som väntat blev det Noras Bean tidigt till ledningen i Olympiakvalet (V75-3) då vi var inne på att Mr Picolit inte skulle bråka med Noras och så blev det. Sedan var det spel mot ett mål på nytt banrekord 11,7 - imponerande (speciellt då han inte såg som bäst ut innan loppet) och tränare Stenströmer har gjort ett kanonjobb med nioåringen! "Han var verkligen löpglad, han blev lite väl pigg första varvet och tog tag i grejerna i omgångar, men det fanns mycket kvar på upploppet. Han har bättre löpskalle nu som äldre", kommenterade Stefan efter loppet. Till final följde Mr Picolit som spetsade och släppte till vinnaren. Mr Picolit, liksom Noras Bean, tränas på Bjertorp.

Noras Bean pigg i ledningen.

Skräll i V75-4 där Valetta Strix (lättad till barfotabalans) höll farten bäst från andra utvändigt. Vi fick med henne på Slutspelet, men vi borde haft henne högre på skorycket. Minus till ledande Edelma som blev för pigg i ledningen och kastade in handduken redan 500 kvar och vår skrällidé Mellby Beautiful kunde/ville ingenting från kön och det var ett sneddrag från vår sida...

"Som vanligt" gjorde favoriten i V75-5, Britt Palema, bort sig med tidig galopp och det var en tacksam storfavorit. Nu missgynnades hon säkert av ett par omstarter, men hon är spänd och knepig i volt och där får tränare Persson leta bilstart framöver... Segern till Honeydew (given A-häst för oss) som galopperade i en ogiltig start, skötte sig i den giltiga och spetsvann säkert, han är grym från springen, PU! "Det är små marginaler och hon vräkte sig i galopp den första starten, men hon blev bättre för varje omstart", sa Peter.

I V75-6 vann vår spik Asterix Hornline som, efter en tung slutrunda, plockade ner ledande Västerbo Fantast den sista biten. Det var inte långt ifrån att han bromsade bort segern men PU stod för en delikatess där han sparade norsken till 50 kvar och måttade in hästen på linjen. Det sprudlar självförtroende kring Halmstadtränaren numera, riktigt kul att se och glädjade för oss som spelar är att han lämnar korrekt och vass info, snyggt jobbat Peter! Tvåan Västerbo Fantast värmde riktigt bra och såg finfin ut i loppet, den spelar vi nästa gång!

"PU" bjöd på sin klassiska segergest.

Ny favoritseger i V75-7 där Twin´s Fairytail bara var bäst som stod pall från ledningen trots ett par tryckare under vägen. "Han är helt underbar och det är en fröjd att köra sådana här hästar med den spänsten och steget", kommenterade Johnny vinnaren. Vi dubblade systemet med Mellby Amiral men han sprang mest och tvekade i ryggar och var en besvikelse.

Spela nästa gång:

Scirocco Sisa (V75-1) såg dunderlavad ut som fastlåst!

Västerbo Fantast (V75-6) värmde strålande och såg finfin ut i loppet. Dags nästa gång med två lopp i kroppen?

Söker man troliga "högoddsare" i nästa start noterade vi att Havbergs Mimi och Regina One satt fast med sparat. I samma lopp som Regina One fick även Lessy Brodda krafter kvar.

Vi måste även nämna en häst utanför V75 som imponerade stort på oss. Petri Puros fyraåring Ni Talar Bra Latin (bara namnet!) vann joggandes på 14,1 full väg. Han värmde inte som bäst och gick med ett entömsbett (och murphy) i loppet så det finns att slipa på. Styrka finns i massor och han är anmäld till Derbyt om ni undrar...

392
30 Mar (11:30)

Det var blandade känslor under lördagen och V75-finalerna med Jackpot på Solvalla. Spelmässigt blev lördagen tyvärr ingen succé för vår del, men såhär i efterhand så får vi istället vara enormt tacksamma över den fenomenala sport som vi bjöds på där det bjöds på den ena grymma prestationen efter den andra och samtidigt så var lördagen också en dag för eftertanke och det var nog många som fällde en tår då en stor yrkesman, Tommy Hanné, hedrades efter att ha fått ge upp kampen mot sin cancer och somnat in under fredagskvällen dagen innan tävlingarna och tyvärr inte kommer finnas med oss längre då sommaren och Elitloppet närmar sig med stormsteg, banorna blir allt snabbare och vi kommer få bevittna travsporten då den är som allra allra bäst...

...Vi tar det som vanligt ifrån början där V75-1 inleddes med att kuskarna defilerade utan hjälmar för att hedra bortgångne Tommy Hanné och i samband med detta så följde också en tyst minut för att hedra Tommys minne. En mycket speciell start på dagen, men ack så värdigt för allt som Hanné gjort för travsporten och för den varma och genuina människan han var. Vi på Travtjänsten skänker en tanke till Tommy, hans familj och de närmaste i denna svåra stund!

Segern i V75-1 gick sedan till "förvandlingsnumret" B.B.S.Sugarlight, och på vilken sätt han gjorde det! Hästen, som också var vår givna spik, bombade till front, öppnade 08,2/500 med 11,5/1000 och sedan var det nog trots allt en del som undrade om bensinen eventuellt skulle kunna ta slut...men inte det inte! För han är helt enkelt så grymt bra B.B.S.Sugarlight! Hästen dundrade istället ifrån övriga och vann på grymma 11,5/2140am (!!!) i Klass I-finalen och snacka om att femåringen blivit en snackis! Efteråt drömde sig Peter Untersteiner bort och snackade om chansen att köra B.B.S.Sugarlight i det ena försöket till Elitloppet i sommar och ha Harry Haythrow i det andra och vi kan inte mycket annat än att hålla med om att det vore en spännande. Hur snabbt kan han springa är frågan? Vi hade i alla fall tyckt det varit grymt uppfriskande om Tore Fyrand stuckit ut hakan och bjudit in denna joker direkt i vinnarcirkeln efter loppet! För, WOW! Vilken pålle! Dagens prestation utan tvekan!

Bakom var Torbjörn Östergren tvåa med sin Temperament som var duktig ifrån ledarryggen och det var också vårt förslag på "Omgångens bästa tvilling"Slutspelet-V75 och vi hoppas ni tog betalt?! 12,24 var ruskigt bra betalt!

Många galopper i Bronsfinalen i V75-2 på de övriga betrodda gjorde att favoriten Sahara Fairytale fick bestämma tempot framme i ledningen precis som Kolgjini själv ville och därmed blev det favoritseger, men hade Rooibos, Costatantisoldi eller framförallt Queasy gått felfritt hade nog detta slutat annorlunda - för då hade det blivit tempo på tillställningen och då hade troligen Sahara fått vika ner sig...Nu höll man undan via ett snabbt slutvarv före en duktig Navigator Sib och en vrålspurtande Queasy som återkom efter sin startgalopp, men så värst imponerade blev vi inte den här gången även om hon sträckte på sig ärligt den sista biten.

Det blev ingen lycka för Kolgjini i Gulddivisionen där Raja Mirchi galopperade i första sväng där man skulle försöka svara ut Sanity och hinna före till ledningen och sedan hjälpte det inte att vår spik gjorde en strålande upphämtning som trea...Sanity vann nu istället en Guldfinal som blev rätt intetsägande efter att ha fått ta över täten före Harry Haythrow som hade rubbet sparat bakom och dessa båda lade beslag på platserna till Olympiatravets Final. Bakom noterades mycket vass spurt av Kash's Cantab i skymundan...

Skräll i fjärde genom Bicc's Hotshot som blåste runt övriga i riktigt frän stil och den smällen såg vi inte komma...Favoriten Archangel Am galopperade då han var påväg att koppla greppet i utgången ur sista sväng vilket gjorde vägen låg öppen för skräll och även om vår idé Tintin spurtade vasst så var Bicc's Hotshot helt enkelt den som hade bäst spurtkrut denna dag och enkelt höll övriga ifrån sig. Grattis till tränaren Jenni H Åsberg och övriga runt hästen!

Valkyria R.Ö.K. skötte sig ifrån fjärdespåret, men föll ändå som favorit i Diamantstofinalen efter en resa i dödens och såhär i efterhand körde Erik Adielsson nog lite väl tufft emot ledaren och åkte istället dit emot två smygkörda bakom där Pinyata Gel blev svaret och hon satte klorna i favoriten i början av upploppet. Bakom var det nog många som höll en tumme extra för Tommy Hannés Sanna Vint som var duktig och spurtade in som tvåa, men hon räckte ej ända fram och var aldrig särskilt nära utmana vinnaren. Noterbart i övrigt var Borga Effekts vassa upphämtning efter galopp och att Vacation Silvio slocknade helt i spets efter att Uhrberg svarat täten (uppfriskande ska dock läggas till!) emot favoriten....

Tuff körning i Stoeliten och bästa resan bäddade för Canaka B.F. som blåste ner övriga och bara gratulera Reijo Liljendahl och kretsen runt hästen som helt enkelt fortsätter att leverera gång på gång och hennes lägstanivå är helt klart en annan nuförtiden då hon sällan eller aldrig gör en dålig insats. Vår etta Drillbit Ås kunde inte försvara spets och fick chansen på tok för sent bakom favoriten Beatasine som vek ner sig ifrån spets efter att ha manglats under vägen av en mycket tapper Dileva Käll som slutade trea och i övrigt noterade vi galopp för Photo Princess och att O.U.Glide inte hade mycket att komma med...

Claes Boko vann avslutningen, men det satt hårt åt att plocka ner en grymt tapper dödensspringare i Nothing But Class som gjorde en mycket vass insats och det var en härlig duell upploppet ner! Claes var bra, men det blev samtidigt rätt så perfekt för hans del och han kändes mera "skyldig" att vinna än att han var bra, om vi får säga så om en finalvinnare. Björn Goop släppte spets med vårt drag Utility Bus till Kolgjini och Orione Spin vilket vi inte säger mycket om, men att han sedan inte tog chansen att gå ut i dödens sista 800 och nu istället blev fast är vi inte vidare lyckliga över och det valet var ingen hit...Anders Zachrissons styrning med Staro Bobcat var heller ingen höjdare och han hade troligen också kunnat vinna om man valt rätt väg...

153.889 kronor belönades de som hade sju rätt med, men den här omgången var helt enkelt inte i vår smak och vi fick njuta av den fina sporten istället för att vara stolta över liret denna dagen. Vi laddar om för nästa vecka på Jägersro istället!

Dagens betyg:

B.B.S.Sugarlight (V75-1) dundrade hem Klass I-finalen på 11,5/2140am. Vad ska man säga? Fantastiskt!

Canaka B.F. (V75-6) är svår att inte gilla! Nu blåste hon ekelt till övriga efter bra resa!

Bicc's Hotshot (V75-4) förtjänar plusbetyg! Han skrällde och avgjorde enkelt i mycket läcker stil!

Floppen:

Archangel Am (V75-4) såg inte som allra bäst ut och galopperade inte helt oväntat i utgången ur sista sväng...

Valkyria R.Ö.K. (V75-5) var en favorit som föll tungt...

Beatasine (V75-6) slocknade i spets efter press under vägen och hon var alldeles för mycket streckad...

Passas nästa gång:

Queasy (V75-2) visade 09,4/1000 med 09,1/800 efter galoppen....(!)

Kash's Cantab (V75-3) flög fram till slut med 08,1/500...(!)

Borga Effekt (V75-5) gjorde en strålande upphämtning där vi hade 10,8/1200 meter med 09,8/700...(!!!)

Utility Bus & Staro Bobcat (V75-7) kördes båda väl passivt och hade troligen kunnat vinna med mer "vakna" styrningar...

Dileva Käll & Nothing But Class (V75-6 resp. V75-7) tvåa mycket tappra dödensspringare!

391
27 Mar (14:38)

En av Sveriges bästa hästar, On Track Piraten, gick ett tuffare snabbjobb igår (läs onsdag) på Rättviksovalen. Hans R Strömbergs läckra travare testades rejält och klockorna stannade på 1.13,5/1640 meter med en snabbare avslutning. On Track Piraten, som i sin senaste start på Vincennes avslutade starkt bakom Sanity, matchas nu mot Olympiatravet och kommer starta nästa lördag i Jägersros deltävling.

- Han tog resan från Frankrike bra och har känts fin i jobben och det här blev perfekt med ett snabbare jobb tio dagar innan start, sade en lyrisk Hans R när vi pratade med honom.

Det blir troligtvis Erik Adielsson som kommer att köra honom nästa lördag.

390