Skip to Navigation

Travtjänsten blogg

24 Oct (10:51)

Semifinaler i Breeders' Crown stod på schemat under söndagen på Solvalla. En av vinnarna var Mamasan och Björn Goop (foto Lars Jakobsson, Kanal75) och som ni ser på bilden var det lervälling som bjöds som underlag. Björn Goop var en av flera som var rejält missnöjd med banan och det är för dåligt att inte kunna erbjuda ett underlag som tål nederbörd bättre! 

3-åriga ston: Caddie Lisieux var bara bäst i sitt kval via 12/800. Darling Mearas vann enkelt från ledningen, där årets komet Kevin Oscarsson blixtinkallades som ersättare för Stefan Persson (som fick problem med sina ögon p.g.a. den usla banan). Kevin stressar inte upp sig i onödan och går från klarhet till klarhet... Spännande duell att vänta i finalen och snacket på sociala medier är redan igång. Kul! 

3-åriga hingstar: Policy of Truth glänste i sitt försök och får gälla som favorit i finalen. Han utmanas bl.a. av Grant Boko som sträckte ärligt på sig från spets, samt Kriterievinnaren Deimos Racing som spurtade sylvasst över upploppet och såg ruggigt fin ut.

4-åriga ston: Timbal, Galactica och In Toto Sund vann sina kval på bra vis, men "skrikhästen" i finalen blir Treasure Kronos som spurtade strålande i sitt försök efter uppehåll. Hon vann BC-finalen ifjol och siktar på repris.  

4-åriga hingstar: Norska Derbyvinnaren El Diablo B.R. avslutade 12,2/1000 vid seger och hyllades av Björn Goop efter loppet. Det är hästen att slå i finalen, men han möter tufft motstånd i Tobin Kronos (som fick chansen att välja spår ett) och Zoko Lane (som långspurtade starkt sista 800). Isor Håleryd gick en svettig upphämtning efter galopp och såg inte plågad ut i mål - han blir det "surr" om till finalen...

/ Andreas Henriksson

588
23 Oct (08:12)

Ett ganska kylslaget Romme var skådeplatsen för lördagens V75 omgång, utdelningen stannade på 13.909 kronor, vi fick nöja oss med 6 rätt och laddar nu om för söndagens extra V75 omgång med Breeders Crown semifinaler. 

 

Vi går som vanligt igenom omgången.

I V75-1 kom Fossens Bonus till ledningen och sedan hände det inte mycket, han gick undan rätt så enkelt till slut efter att ha fått bestämma. Carabinieri gick en bra avslutning från kön och han ser ut att vara på väg mot gammalt gott slag. Vi har sett Fossens Bonus värma bättre än han gjorde igår, även provstarten lämnade lite i övrigt att önska och Magnus åkte och la på boots efter den. Nu blev det som sagt ändå lugna gatan när ingen ville syna favoriten. 

V75-2 blev heller inte så händelserikt, Veijo Heiskanen fick överta ledningen på första långsidan med Tellmeastory och sedan var segern aldrig hotad. Erik Adielsson tog dödens inför slutvarvet med Usain Henna, men denne kunde inte haka på till slut och det var istället Picasso Tilly som hakade på till andrapriset ifrån rygg ledaren. 

V75-3 var Gulddivisionen och här tog Coldtown enkelt hand om ledningen, fick sedan Volstead utanpå sig inför slutvarvet och det var sedan dessa två som gjorde upp, stenhårt i mål men Volstead hade nosen först. Thai Broadway fick aldrig bruka sig för fullt ifrån rygg ledaren och såg ut att ha en hel del krafter sparade. 

V75-4 var omgångens kallblodslopp och här blev det seger för Björn Goop som tidigt hittade till ledningen med Joker C.K. ryckte sedan till sig ett litet försprång in mot slutsvängen, då Björn hade koll på att hästen brukar slå av på takten lite den sista biten. Snyggt av både häst och kusk och någon annan kom aldrig i farlig närhet. Bilbo B.S. fick sen lucka från tredje inner och hann aldrig riktigt få upp farten och var inte tom i mål.

V75-5 var klass II och här var det tre hästar med på linjen, bland annat vår spik Oceanic Clearence som tog dödens inför slutvarvet, men fick se sig besegrad av dom två andra. Island Life drog längsta strået tillsammmans med Erik Adielsson från rygg ledaren. Knappt slagen från ledningen var Niagara Broline. 

V75-6 var klass I och här gjorde spetshästen Digital History upp med dödenstravande Get A Winner, den sistnämnde var starkast och satte huvudet först på linjen. Tjacko Zaz fick aldrig riktigt fritt spelrum och hade sparade krafter för Jansson. 

V75-7 Bronsdivisionen. Här trodde vi på förhand mest på Zenit Brick, trots det dåliga läget, något som visade sig vara rätt då hans spurt bet bra och han fångade in Valeur i sista steget. Valeur värmde riktigt bra och såg klar ut fram till 50 kvar, då det kändes som att han bromsade till rejält vilket gjorde att Jorma hann fram med Zenit. 

 

 

Lira nästa gång:

Thai Broadway

Bilbo B.S.

587
16 Oct (13:52)

Det var superjackpot på V75 med hög omsättning. 135 millar omsattes där 130 av dessa gick tillbaka till spelarna, en återbetalning på drygt 96%, vilket är schyssta villkor. Ivar Sånna (bilden) vann SM efter en övertygande prestation.

V75-1 till Bacan Degato som var riktigt bra på nytt banrekord. Han hänger ner i kurvorna och det finns att slipa på, men styrkan är det inget fel på. "Går upp i Guld", sa Veijo i en TV-intervju efter loppet. Favoriten Wellino Avenue attackerade Magnus med 1300 kvar, men det blev fel då han blev utsvarad i tredjespår och hästen var heller inte bra för dagen och slutade sist i mål. 

Angelica Holm vann Lärlings-SM med Tudor Kronos (bilden) från rygg ledaren och open stretch. "Jag fick chansa sista biten för att kunna vinna loppet", sa Angelica och den chansningen bar frukt, snyggt jobbat med Tudor som vi inte trodde ett smack på då vi hade svårt att se rygg ledaren på honom. Dens Bea höll tappert som tvåa från ledningen där favoriten Sloppy Joe hamnade åt råttorna från åttondespår. 

Heartbreaker V.S. infriade sitt favoritskap i V75-3 där han visade bäst inställning när Global Respons utmanade via snikspåret. Vi trodde på Eder Bob, men Veijo valde att backa ner i kön istället för att fortsätta framåt i första sväng och sedan var det gonatt...

Thomas Uhrberg är skicklig och med Zorn Brick hittade han rygg ledaren från spår elva (!) vilket det blev loppavgörande då hästen sprintade förbi via open. Etosha Boko höll tappert i dödens, men vi var besvikna på Marciano som vi håller högt, men han agerade segt från kön och galopperade uppgivet 200 kvar. 

I Sto-SM gjorde Playing Tua bort sig med galopp och PU körde till spets efter en bit för att släppa till Some Summit på första långsidan. I det läget trodde vi att Veijo var hemma, men Jetset plockade ner ledaren via en snygg avslutning och fick betalt på sin fina form.

Top Of The World vann Silver från ledningen och var aldrig i fara. Han har nu 13/13 i spets (!) och jag gillade verkligen hur han såg ut i lördags, det var fin studs i steget. Vår idé Patricia Hastrup borde ha varit tvåa för att få godkänt, men det var inte rätta draget i henne (bakskorna?). 

Mosaique Face fick bestämma i ledningen i SM, men varvade upp sig mitt i loppet och gav sig (för) enkelt mot Ivar Sånna som blåste förbi till enkel seger. Vi hade skrällfeeling för Spring Erom men han skuffade efter ett offensivt upplägg och det var symtomatiskt för vår mörka speldag på Åby då vi aldrig var nära att sätta sjuan...

I övrigt noterar vi att Clara Jonasson blev SM-vinnare för montéryttarna och att Jennifer L Oscarsson vann Monté-SM, två duktiga montéryttare och båda med grymma Veijo-hästar, Viking Olympic respektive Brasil Boko. Lovande Oskar Kylin-Blom tog hem Ungdoms-SM med Aron Palema som övertygade stort. "Så fort jag begärde något bara ökade han. En av de bättre hästar jag har kört på sättet han gör det", hyllade Oskar efter loppet.

Toppen: 

Bacan Degato (V75-1) och Ivar Sånna (V75-7) stod för imponerande insatser. Fanken, jag tar med Speedy Foxy Vicane under den här rubriken också trots att hon inte vann, för den långspurten i Sto-SM var svettig!

Floppen:

Wellino Avenue (V75-1) fick visserligen ett tufft lopp, men gav sig för tidigt.

The Swede (V75-4) vek ner sig från ledningen och visade åter att han är bäst med rygglopp. 

Spela nästa gång:

Mellby Drake (V75-1) fick åter ett styggt lopp, men höll tappert. Vinner nästa gång med en snällare resa? Shelby Glide i samma lopp såg t.o.m. min svärmor så den går knappast att spela nästa gång...

Legoholm Zon (V75-2) satt fast med norsken oryckt. Norsken oryckt även på Clara R.C. (V75-6) som avslutade bra mellan hästar.

Withma (V75-5) gick åter i mål med sparade krafter.

Jag och kollega Mattias Spante går igenom V75-omgången mer ingående i vår travpodcast som släpps måndag efter lunch.

/ Andreas Henriksson

586
09 Oct (07:37)


V75 på Skellefteå
blev en rivig, spännande och sportsligt sett intressant omgång. Spelmässigt var det helt kallt för vår del och det blev för svårt för samtliga V75-spelaren. Ingen hittade alla sju vinnarna utan det blir 47 miljoner kronor i jackpot till Åby på lördag. Stor del i utdelningen hade finske toppkusken Mika Forss.

Han satte prägel på omgången direkt och det började med en riktig kalldusch för vår del då vi spikade storfavoriten Bravo Navarone på allt. Han slängde sig i galopp kort efter start så var den dagens förstörd. Vann loppet gjorde andrahandsfavoriten Victory Bonsai trots en jobbig inledning. Han fick tredjespår första 750 innan han kom till ledningen. Det gick fort första varvet, trögt till slut och han var trött i mål enligt Mika Forss. Seger blev dock säker och var aldrig i fara. Enlig Erik irriterade sig Bravo Navarone på något från provstarten och framåt och det fanns inte en chans att köra felfritt. Per Linderoth vågade med Liberty Face, han gick ut från rygg ledaren på första långsidan för att svara ut vinnaren. Det gick inte, han blev kvar utvändigt och föll på eget grepp men hästen var bra som trea och visade form.

En ny poddvinnare
Viss revansch för vår del i V75-2 där poddraget U.Bergs Oppzi vann till 22 gånger klinket och 3 procent. I ett struligt lopp hittade Krille Söderholm fjärde ut. Han lossade hennes speed 400 kvar, det var långt fram till Namit Southwind som krossat ledaren men Oppzi flög ikapp och vann lätt med norsken oryckt. Namit Southwind var duktig tvåa och High Roller gick bra till slut efter lite strul i sista sväng.

Junifaks och Erik Adielsson lyckades vinna V75-3 på målfoto efter en perfekt styrning. Först var Erik med och hjälpte till så favoriten Myr Faksen höll ut Myllarfaks i startrusningen. Det var den ryggen Erik ville ha så när det var avgjort släppte han spets välvilligt. Sedan gällde det bara att gjuta mod i Junifaks. Han skickade ner honom på stretchen med driv inget utan gungade honom förbi ledaren innan han började bromsa. Det blev stenhårt men Junifaks hade läppen först före ledaren som var bra.

Rivig historia
V75-4 blev rivigt med ett olyckstillbud efter 250 meter, flera olika ledare och tuff körning första varvet. Picasso tog över efter 1 100 meter. Bullyoung tog sats från fjärde ut 1 650 kvar och placerades utvändigt ledaren kort senare. På sista långsidan drog Kenth Åkerlund åt tumskruvarna, Bullyoung tog över ledningen 250 kvar och gick ifrån till mycket lätt seger. En väldigt stark insats och snyggt av Bergh att använda sig av Kenth Åkerlund, som har hand om en del konvalescenter åt Bergh, som kusk.

Vi trodde hårt  på Digital Engine som visserligen var med i körningen första varvet och gjorde debut över tre varv men ändå var en besvikelse då han var seg redan 800 kvar.

Jätteskräll
I V75-5 fick favoriten Bungle Rain stentuff press i ledningen av Casper W.F. Han fredade sig bra mot hästen utvändigt men kunde inte svara smygkörda skrällen Global Teardrop som för Per Linderoth avslutade bra efter en smygresa och vann säkert till 87 gånger insatsen och på under en procent på V75. Global Teardrop slank loss från tredje in 700 kvar och höll farten bäst till slut via 14,8/1000.  Bungle Rain var tapper medan Pacific W.F. såg fin ut över mål efter ett strullopp.

 

Erik Sting var lösningen på V75-6 trots att han hade varit ifrån och varit struken. Han backades sist, gick med i ryggar på slutrundan och svarade för en mycket bra insats för Jorma Kontio. Annars blev loppet kört som vi hade tänkt oss. Global Obama och King of Mine körde om ledningen innan Angle of Attack fick ta över. Det blev dock ganska rejäl körning och Angle of Attack hade svårt redan 400 kvar då Mellby Darling kom i en mäktig speed. Mellby Darling fullföljde strålande men fick ge sig knappt och Angle of Attack höll till tredjeplatsen. Vi hade skrällfeeling för duon New Steel och Global Obama efter fina värmningar men de räckte inte som fyra och femma.

Formtoppad Höwings
I V75-7 var det på nytt dags för Mika Forss med formtoppade Höwings Star. Det började med att Serious Try slängde sig i galopp direkt och X.Factor N.O. spetsade i en tuff öppning. Tempot var fortsatt högt och 700 kvar gick Höwings Star med i ryggar från kön. Officer C.D. kopplade greppet in på upploppet men han kunde inte stå emot Höwings Star och jackpotten var ett faktum. Vid seger för Officer C.D. eller Rhapsody Ås, som båda var mycket bra som tvåa och trea hade det blivit en vinnare som fått 47 miljoner på sju rätt.

Vi var inte alls nöjda med våra spel denna lördag utan är ruggigt revanschsugna inför jackpotten på lördag.

Toppen
+++ Bullyoung gick utvändigt ledaren sista 1500, visade 11,6 sista varvet och han är ruggigt stark för dagen
++ Erik Sting rundade hela gänget från sjätte ut via 11,2 sista rundan och imponerade.
+ Höwings Star svarade också för en urstark slutrunda från kön och han har ruggig form.

Floppen
Favoritduon Mellby Don Juan och X.Factor i V75-2 var inte speciellt bra. Den sistnämnde fungerade inte alls utan galopperade dubbelt medan Don Juan helt tappade fokus och galopperade i första sväng. Betrodda Drabant Hornline fick inte travet att stämma i V75-4 och var slagen redan 800 kvar. Serious Try har problem för dagen, nu slängde han sig i galopp direkt.

Lira nästa gång
Liberty Face gjorde ett mycket bra lopp som trea från dödens efter tuff körning. Tar han loppet bra måste han vara stekhet i nästa start för formen är god. Nochebuena Face var med i körningen första varvet och avslutade sedan bra som femma. Han är intressant i enklare omgivning. Pacific W.F. såg fin ut över mål som femma efter ett strullopp.

585
02 Oct (17:22)

När vi lämnade Färjestadstravet efter lördagen så hade vi liksom många andra bara en sak i huvudet...TEKNO ODIN! Herregud vilken insats. Intrycket på honom loppet igenom när han vann på nytt världsrekord 1.19,1/2140am. lär vi inte glömma så länge vi lever.

Omgången inleddes annars tungt för vår del när spiken Count Response galopperade på väg till ledningen och redan här var dagen över för vår del. Segern nu istället till Hades Håleryd före en tapper Broadway Appollo.

Norske Millmasai hade vi högt i ranken och denne var "bara bäst" i V75-2 sedan. Unge talangen Magnus Teien Gundersen var offensiv och satte dit bästa hästen. Vi var besvikna på vår tipsetta Mood Indigo som saknade rätta trycket...

Gulddivisionen blev en sömnig historia där Västerbo Highflyer höll upp ledningen och sedan höll undan i en snabb avslutning. Riktigt sömnpiller och det här glömmer vi snabbt! Ja, förutom Coldtown då - han såg magiskt bra ut hela dagen och satt fast i loppet!

Heartbreaker V.S. blåste runt övriga i långloppet efter en bra resa och var som väntat bara bäst. "En speciell krabat som tror att han är lite större än han är ibland - men idag skötte han sig bra och höll sig på mattan" sade BG efteråt.

1.13,0 första 500. 1.17,4 första 1000. Ja, vad ska man säga? Jisses vilket rivigt race Unionskampen blev! Och trots detta vansinnestempo bara dundrade Tekno Odin undan i ledningen och vann på nya världsrekordet 1.19,1 - helt fantastiskt! Öystein Tjomsland var tagen efteråt och det kan man lätt förstå efter att ha kört det vassaste kallblodsloppet någonsin på en travbana. Favoriten var helt fenomenal och vi lyfter på hatten och tackar för showen! Bakom höll Solör Stegg (som svarade ledning i toköppningen) tappert som trea och visade han verkligen kommer växa in i eliten.

Slide So Easy utsågs till värmningsvinnaren efter loppets bästa intryck och efter 1.10 sista varvet så blåste man till konkurrenterna över upploppet! Häftig skjutare och "Icemanden" kunde finåka ifrån de övriga!

Global Republic avslutade sedan med att leda runt om till favoritspelarnas stora glädje - vi hade skrällspel på dubbeln och trodde mest på Eder Bob, men denne fick ej chansen och ut i banan spurtade Springover bra - men hade för långt fram.

Låg utdelning och jackpotpengar vidare till Skellefteå nästa helg gillas, men förutom Tekno Odin och bra sport i övrigt så var det inte vidare mycket att minnas spelmässigt denna omgång. Vi är på jakt efter större pengar och låter Tant Agda ha kaffepengarna. Nya tag kommande vecka och stärkta av storvinsterna onsdag och torsdag är vi laddade!

Dagens betyg:

+++ Tekno Odin (V75-5) var givetvis lördagens höjdpunkt - fantastisk på nytt världsrekord!

Floppen:

Sundsviks Mayday (V75-1) var en märklig streckfavorit och trots att de värsta konkurrenterna galopperade bort sig och hon fick bra lopp så var hon chanslös...

Digital Ink (V75-3) tappade stilen varvet kvar och galopperade i comebacken och det såg inte alls bra ut. Tråkigt och vi håller tummarna för att han ej åkt på ett nytt bakslag...

Passas nästa gång:

Wizard Of Ouse (V75-1) släpptes spets och hade kunnat skrälla ifrån ledningen då de mest betrodda galopperade bort sig. Gick imål på fint vis efter att ha blivit dragen bakåt i sista sväng!

Coldtown (V75-3) såg ruggigt formstark ut hela dagen och satt fast med sparade krafter.

584