Eftersnack V75 6-7/5

Publicerat: 07 May, 17:56

Paralympiatravet och Finlandia Ajo är avgjort och vilka race vi fått se. Vi gör ett försök att sammanfatta helgen med både toppar och floppar. 

Toppen
+++ Magnus A Djuse 
(Stoletheshow) vann Finlandia Ajo efter en mycket vaken styrning och dirigerade hela fältet under slutvarvet. Han växlade vackert till sig utvändigt om ledaren i ett tidigt skede och spelade ut konkurrenterna genom sitt genidrag. Från dödens kunde han sedan styra och ställa som han ville och tog en mycket imponeande seger. Stoletheshow var tillbaka i toppslag och nu blir han en intressant faktor i Elitloppet. Stora frågan som återstår är vem Magnus väljer att köra innan det är färdigt. 

++ San Moteur  hade vart struken inför och det var ingen garanti att han bara skulle gå ut och vinna. Han infriade förväntingarna och det stora favoritskapet på bästa vis. Trots att det blev en kostsam inledningen och med 1.09,8 första varvet gick han undan till överlägsen seger och gjorde ingen besviken. Han är häftig och många menar på att han är världens just nu bästa häst. Kanske är det så, åtminstone höjs tempen rejält inför Elitloppet i och med detta.

+ Joviality fick ingenting gratis och fick den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om ledaren. Något som hon inte är helt van vid och dessutom över full distans. Hon var fullständigt överlägsen och vann lekande lätt. Det var helt enkelt klasskillnad och var det någon som tvivlade på hur hon skulle prestera på svensk mark innan så kan man sluta göra det nu. Frågan vi alla ställer oss är väl hur bra hon är? Spännande att följa och ett tillskott i eliten, minst sagt. 
 

Floppen
Riverdale Z.  
var en stor besvikelse, visst är är hon ännu orutinerad och fick en kanonhäst utvändigt om sig tidigt. Men i måttligt tempo och på Lugauers optimistiska snack hade i alla fall vi hoppats på en duell. Istället syntes det redan på långsidan att hon inte var lika fin som innan och därefter dalade hon över upploppet. Troligen är det något som inte står rätt till och hon får ladda om. 
 

Lira nästa gång
Power Doc
  värmde ruskigt bra och såg fin ut även i loppet. Det blev avgörande att han inte tog sig förbi Kentucky River från start men vi hade 1.10,6 sista varvet och det med en vass spurt till tredjeplatsen med mersmak. 

Hades De Vandel var inte särskilt påpassad av lirarna och fick den otacksamma uppgiften att trava först i tredjespår under slutrundan. Trots det utklassade han övriga gänget bakom San Moteur och tog en imponerande andraplats. Han är verkligen i gott slag för dagen och kanske kan det vara årets vinnare av Sweden Cup? 

I övrigt
Listan kan göras lång av häftiga insatser under helgen. Dancer Brodde spårade runt om i Kungapokalen och var aldrig i förlustfara, han har verkligen hittat stilen och som det låter från stallet kan han bli hur bra som helst. Kentucky River öppnade bättre än förväntat och trots en del press under vägen var han ensam på banan den här gången. Intressant att se hur Per Nordström matchar honom framöver. V75-inledningen på söndagen bjöd på ett häftigt race för kallbloden där vår spik Evarttii gick vinnande ur duellen, men det före en mycket tapper Parvelan Retu som tappade en hel del mark med en stargalopp. Får man drömma dyker båda dessa upp i Elitkampen men det låter som att vi får nöja oss med en av dem. 

Mycket mer om denna helg i podden som släpps måndag förmiddag.