Från fotbollsstjärna till hyllad expertkommentator och framgångsrik hästägare.

Publicerat: 29 Apr, 08:53

Glenn Strömberg, 61, är känd för sina vrål – både i jobbet som expertkommentator och som hästägare.
På lördag startar den tidigare fotbollsstjärnans häst Ivory di Quattro på V75 och då kan det bli ett nytt klassiskt ”Wooouuuööööö”.
– Det känns som en sten har fallit från bröstet, säger Glenn Strömberg.

Men vi tar det från början.
Den 16 april 1979 debuterade Glenn Strömberg, då 19 år gammal, för IFK Göteborgs A-lag i en match mot Kalmar FF. Det blev mål direkt i debuten för den pådrivande talangen.
Under 1980-talet slog Glenn Strömberg igenom på allvar i IFK Göteborg under Sven-Göran Erikssons ledning och 1982 blev de svenska mästare, samma år vann IFK Göteborg också UEFA-cupen, som första svenska lag någonsin.
Glenn Strömbergs karriär fortsatte sedan ute i Europa där första anhalt blev Benfica i Portugal och sedermera Atalanta där Glenn Strömberg blev både lagkapten och ikon – och det var också där som Strömberg, den 24:e maj 1992 borta mot Inter, avslutade sin framgångsrika fotbollskarriär. 
Det finns också något annat som varit med Glenn ända sedan tiden i IFK Göteborg och genom hela Europa – och som finns där än i dag. Intresset för hästar och travsporten.

”Det var lite oväntat”
Glenn Strömbergs travintresse föddes tidigt men tog fart på allvar efter fotbollskarriären. Strömberg har genom årens lopp varit en framgångsrik hästägare, bland annat till Tobin Kronos och Tudor Kronos. Stjärnan för dagen i Strömbergs ”stall” är sexårige hingsten Ivory di Quattro som sprungit in 1,3 miljoner kronor på 37 starter. På lördag startar Ivory di Quattro på V75 i Orebro Intn’l med 400 000 kronor i förstapris. Ivory di Quattro jagar sin tredje raka seger, men inledningen på årets tävlingssäsong lämnade en del övrigt att önska.
– Det har varit en lättnad med de här två senaste segerloppen och lite back to business om man säger så, det har varit skönt och tryggt med de två loppen. Även om Ivory di Quattro alltid gör det bra och placerar sig högt i loppen så var det före segern på Mantorp, i mitten på mars, inte den där rätta känslan att han var där som han var i fjol, man var inte riktigt säker. Nu känns det som en sten fallit från bröstet, de två senaste loppen har varit väldigt sköna att se och nu är det gamle Ivory di Quattro igen.
I fjol var det Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen på Solvalla som var det stora målet för Ivory di Quattro, men det är inte säkert det blir det storloppet i år.
– Vi får se, nu blev det Orebro Int’l som blev siktet i år och sedan får vi se efter det. Lite oväntat så gled Björn Goops Moni Viking ut i samma lopp, den ska väl ut och testas inför just Harper Hanovers lopp kan jag tänka mig, men det var en liten överraskning att den kom ut i det här loppet. Det är kul för sporten och kul för loppet men det blev ju jäkligt mycket tuffare för oss så klart. I Harper Hanovers lopp i fjol tvingades ju Moni Viking till världsrekord för att slå Ivory di Quattro men då stod vi 40 meter före Moni Viking, nu är det bara 20 meter.Adrenalinet, kicken och spänningen”
Vilka är dina förhoppningar på Ivory di Quattro på lördag. Kan det bli ett nytt klassiskt segervrål?
– Det beror lite på hur loppet blir kört. Det är en tuff klass han är uppe i nu och vi vet att han klarar det om allt är okej och han får ett bra lopp, då är man alltid trygg med honom. Jag brukar alltid ha den känslan att om Ivory di Quattro är på topp, då ser jag med tillförsikt fram mot sådana här lopp, sedan om det räcker till vinst står lite skrivet i stjärnorna. Han kan svara för en jättebra prestation på lördag men ändå vara trea-fyra i mål. Allting är i varje fall fortsatt väl med honom efter segerloppet senast och han tränar fint så det finns inga moln på himlen, som det kanske gjorde de första starterna i år, så jag känner mig trygg inombords. I varje fall så här några dagar före.
På lördag står det noll fotboll på schemat för Glenn Strömberg. Då beger han sig hem till kollegan och kompisen Niklas Holmgren.
– Då kommer det inte vara lika mycket lugn och tillförsikt som nu, skrattar Strömberg och fortsätter:
– Kors i taket så är både jag och Niklas lediga en helg och då tittar vi på loppet tillsammans, det är kul att båda kunde vara lediga när det är ett sådant här stort lopp. Det är faktiskt en ganska skön känsla, man får det här adrenalinet, den här kicken och den här spänningen. Jag har hållit på så länge med det här nu, jag började väl när jag var runt 20 år gammal med det här, så man vet att det är så lite som behöver gå fel och att saker kan hända. Hur dricker hästarna under dagen, hur reser hästarna? Allt det där påverkar. När Tobin Kronos var med i det italienska derbyt 2015 så är det verkligen en av de gångerna man känner att allt kan hända. Han åkte mitt i natten, drack inte ordentligt och när Tobin Kronos fick ledningen och leder loppet med ett varv kvar till mål vet jag att jag sade då att är han bara frisk så vinner han med 20 meter. Men då hade han inte druckit ordentligt och allt var inte okej med honom, så det räcker med något litet fel så kan allting hända.
Glenn Strömberg är numera luttrad.
– Det slog hårdare på mig förr när man var yngre, nu vet man att det händer alla då och då. Det roligaste och viktigaste är att det är bra på förhand. Att få vara med inför sådana här lopp och allting är bra innan och alla är nöjda och senaste loppet var kanon, det är det som är den sköna känslan och då kan man ta om något oförberett händer. Det väger över just känslan att vara med i sådana här lopp med alla förberedelser innan och att man har goda förhoppningar, sedan om någonting händer har man lärt sig den biten.”Klubben och staden har adopterat mig”
Tillbaka till fotbollen. Glenn Strömbergs storhetstid som fotbollsstjärna var i Atalanta där han tillbringade åtta säsonger, de fyra sista säsongerna var han lagkapten och han blev vida populär i hela Bergamo. Atalanta går som tåget för dagen och ligger tvåa i Serie A och slåss om platserna till Champions League.
– Jag är så stolt och glad. Atalanta är en mindre klubb. På min tid när jag spelade där var det inte direkt någon som undrade vad Atalanta sysslade med. I dag undrar alla. Dels är det sättet de spelar fotboll på, dels resultaten.
Glenn Strömberg har fått utmärkelsen som den mest populäre spelaren genom tiderna i klubben och har än i dag starka band till Atalanta.
– Jag har blivit lite maskot åt dom ute i Europa, och det med stolthet. Konstigt nog är det mig alla fransmän, tyskar och alla andra söker när de vill veta något om Atalanta och det är väldigt, väldigt roligt. Det här är de bästa åren i Atalantas långa historia de senaste åren och det är nästan att det känns som en utopi för mig när jag var där och spelade. Vi var bra och sista åren var vi med och slogs om platserna i Europa, men vi var aldrig i närheten av att gå dit och prestera så som nu. Det är en ny nivå nu, nytt stadium och helt andra förutsättningar med en bred och bra trupp. Det är en helt annan nivå på Atalanta i dag och de är en europeisk toppklubb för närvarande och det är en saga för mig att de har kunnat nå dit. Det kändes inte som de kunde nå dit på min tid. Vi hade en jättestor lokal förankring då, men nu är det så brett och uppmärksammat i Europa och det är fantastiskt roligt.
Glenn kommer alltid vara Glenn i Atalanta.
– Klubben och staden har adopterat mig och det känns fantastiskt stort och roligt.

Text: Christoffer Wickman.