Hallå där, P-A Johansson...

Publicerat: 11 Jun, 07:52

Hallå där, P-A Johansson, analytiker på Travtjänsten.

Hur kom du in i travet?

- Jag är född in i travet. Farsan var aktiv och körde även hästtransport, bl.a. Stig H's hästar i början av Stigs karriär, så man åkte med honom på trav på helgerna när man fick för morsan. Jag har även delägt några travhästar, bl.a. Elan Brick som jag ägde tillsammans med min svåger Johan Karlsson och det var en riktigt fin häst som vann fyra V75-lopp under tre månader.

Vad är det roligaste med spel på trav och hur ser din spelfilosofi ut?

- Det är lite som att spela schack, att räkna ut hur loppen blir körda, vem som gör nästa drag och sedan att jämföra odds mot ens egen värdering. Jag spelar mycket på den häst jag tycker är bäst i loppet. Jag har sett så många hästar genom åren att jag snabbt kan få en uppfattning om hästens egenskaper. Värmningar är en viktig pusselbit där man kan se olika nyanser från gång till gång.

Har du något råd till läsarna för att bli bättre spelare?

- Läs på och ta in så mycket information som möjligt. Bilda dig sedan en egen uppfattning om loppet och hästarna och tro på dig själv.

Det är aldrig fel med en "spelstory". Har du någon anekdot att bjuda på?

- Jag minns en midsommar i Årjäng när jag var i 16-årsåldern, jag åkte dit med några kompisar, Göran Jansson bl.a., och på öl-serveringen hamnade jag vid ett bord med ett gäng som hade häst hos Lars Dunder och de tipsade om en Dunder-häst som skulle starta på Örebro på måndagen efter midsommar. Det gick dåligt på spelet i Årjäng och på måndagen hade jag bara hundra kronor kvar på kontot, jag var snudd på black alltså, och efter att jag hade käkat och lagt 50 spänn på en tipstävling som jag var med i la jag mina sista 14 kronor på en V5:a. Jag visste att Calle Lindblom skulle vinna V5-1 för nyförvärvet han hade där hade jag sett i provlopp. Jag spikade den och sedan den här Dunder-hästen i V5-2 som givetvis vann. Låset på två hästar i V5-3 höll och sedan heltäckte jag V5-4, det var bara sju hästar med, och den minst spelade hästen, Axbjörn tror jag det var, drog hårt i spets hela vägen och vann med hundra meter till 50 gånger. Jag satt kvar med spik på Börje Flodström i sista, han vann med allt den här tiden, och även den spiken gick in. Jag fick 12.000 kronor på V5 och det är ett spelminne jag aldrig glömmer.

Avslutningsvis, bjud på en vinnare!
- Jag jobbar med V75-omgången på Bjerke söndag och i V75-2 tror jag att favoriten 3 Macro Star riskerar svar om ledningen vilket öppnar upp för min idé 9 Staro On The Rocks som har gjort flera bra lopp på slutet och har bra chans att vinna loppet.

P-A är först ut i en serie där vi presenterar våra medarbetare. Läs mer om P-A under fliken redaktionen på sajten, där berättar P-A om det "sjukaste lopp" han har sett samt om vilken häst som är hans favorithäst.