Eftersnack V75 Östersund och Bjerke 9-10/6.

Publicerat: 10 Jun, 23:31

Jämtlands Stora Pris och Oslo Grand Prix kördes den här helgen och snacka om att det var imponerande vinnare vi fick se i dom båda loppen, Readly Express var förkrossande bra trots lång frånvaro från tävlingsbanan och det var läckert att se när Jorma tryckte på gasen, fin segertid 10-blankt över full väg. Alla svenskar kan efter den comebacken drömma om en ny härlig vinter i Paris och förhoppningsvis deltagande i nästa års Elitlopp. 
I Oslo fick vi se en uppvisning av vår tipsetta tillika lotteriavinnaren Urlo Dei Venti. Han fick bestämma första varvet i tät då det inte fanns nån som ville sätta upp tempot sedan favoriten Twister Bi straffat ut sig med galopp direkt i starten. Sen började showen för intrycket sista halvvarvet var ruskigt bra, han har sånt driv i steget och en fantastisk teknik. Sista 500 avverkades runt 07,5 och den här hästen lära höra talas om sig i världseliten ett tag framöver. 

I det här eftersnacket får dock dom här båda loppen stå lite åt sidan då det för mig som skriver dom här raderna hände nåt alldeles extra den här helgen. Min egentränade Minnestads El Paso vann nämligen V75-1 på Östersund och det var dessutom överlägset på nya svenska rekordet 11,9  över full väg i voltstart. Han spurtade vasst på Solvalla under Elitloppshelgen och visst fanns förväntningarna om att nu kan det vara hans tur att vinna på V75 men han överträffade dom förväntningarna med råge. Han har varit en bra häst hela tiden men har verkligen hittat nya växlar på slutet när vi kunnat rycka skorna på honom. Det var både min, hästens och Rebeccas (som segertårarna sprutade på) första V75-seger. Häftig upplevelse och nu ser vi med spänd förväntan fram emot finalerna på Färjestad. 

Det var det unga gardets dag på Östersund då det utöver vår seger blev en seger för Oscar Berglund som tränare och TVÅ kusksegrar, varav en med egentränade Sign Me Up Too och den andra med nämnde Berglunds Hope And Dreams. Emilia hade heller aldrig vunnit V75 innan den här dagen så snacka om proppen ur på den fronten. Härlig segerglädje fick vi också se från hennes sambo Oskar Kylin Blom som inte kunde hålla tårarna tillbaka vid Sign Me Up Toos seger. Man kan lugnt säga att trav berör. 

I övrigt fortsatte Alessandro Gocciadoro eller bålgetingen som någon gett honom som smeknamn, att skörda framgångar. Hans Volnik Du Kras var lika grym som på Solvalla och han ser ut att kunna springa precis hur långt och fort som helst. Klassklättrare.

Banan var för övrigt grymt snabb den här dagen då Timo Nurmos häst Erik Sting kom hem på 09,9 med huvan kvar och med låg puls efteråt, banrekord för hans del. I kallblodsloppet slog JOPs B.W.Sture till med nytt svensk rekord när han vann på 23,1 full väg i voltstart.

I Oslo fick vi utöver Urlo Dei Venti se Firewire vinna stoeliten med Kaj Widell i vagnen, snyggt jobb av Rigmor Jakobsson som tränar. Giveitgasandgo vann lätt igen från täten på under 10 med sparade krafter och här har Hamre en framtida storloppshäst. Antti Tupamäki var jublande glad efter Polaras seger i kallblodsloppet och den segergesten höll på i ett par hundra meter som det kändes. Generaal Bianco bjöd återigen på sin patenterade spurt och formkusken Marc Elias satte dit en mycket bra Toddler i Bronsdivisionen. Först ut i omgången var Tuxedo Bi som bara var bäst i det inledande stayerloppet. Där svek Jugador som annars värmde väldigt bra.

/Dennis Palmqvist