Eftersnack-V75 Solvalla 10/2

Publicerat: 11 Feb, 15:46

Små marginaler i V75-1 där loppet avgörs (?) när Trinity Lux bryter ner på Nakoda Goj efter 250 meter, fastnar i dennes sulkyhjul vilket gör att Nakoda Goj inte kan följa ryggen på Slide So Easy och Jairo hittar ner i andraspår. Jairo kunde därmed smyga med i rygg på Flemming och spurta till seger före Nakoda Goj som avslutade starkt som tvåa. Kommer inte Lövgren ner där får han backa ner bakom Westerholm, det är möjligt att han vinner ändå, men givet är det inte om ni frågar mig. Han är bra Jairo och ser häftig ut, men just den här segern vill jag inte blåsa upp då det blev bra kört åt honom där Slide So Easy saknade det rätta trycket och Justice Ås gjorde bort sig med galopp.

Klassblandning i V75-2 där Ready Ribb blåste runt fältet på baksidan via en 09-speed och försvann undan till överlägsen seger. Han var tempogynnad, men är en riktigt fin löphäst och fick en välförtjänt klapp på rumpan av Björn efter mål. Björn hade överlägsen häst, men draget när han går före Juvels Boy 800 kvar var läckert. ”Håson” var inte med på noterna och fick böter då han gick ut snävt mot Mind Your Face hundra meter senare. Dizzy River blev för vass i ledningen och Zeus Karsk spurtade bra som tvåa.

Vi var inne på Zenit Brick redan i måndags i ”podden” och funderade aldrig på att gardera honom. Att ”toppkuskarna sällan sitter fast från innerspår när det är aktuellt” är en sägning jag använder ofta och det var aldrig nära att Björn skulle sätta sig i någon knepig situation.  Loppet blev perfekt kört där Västerboonthenews varvade upp sig i ledningen efter att ha fått en tryckare från start av B.B.S.Sugarlight, Zenit kunde smyga med i ryggar och avgjorde lätt över upploppet på treans växel.

I Klass II-finalen vann favoriten Weekend Fun och han behöver inte be om ursäkt för segern då han fick lägga en 10-speed mitt i loppet när Örjan attackerade med Tentacles och Stjernström då valde att svara dödens med Minnestads Ecuador, men ändå höll undan till säker seger. Det var små marginaler i det läget när Örjan körde till för Rikard hade slaka tömmar och det kan vara så att han räddas av att Stjernström svarar dödens, annars är det möjligt att Örjan tar sig förbi favoriten varvet kvar. Vi trodde hårt på Global Unlimited och jag är helt inne på att han hade vunnit det här loppet om han hade varit lika fin som på Jägersro. Tyvärr hade han problem med travet den här gången och var aldrig körbar, trots detta var han tvåa och såg inte tom ut över mål.

Olle Rols var bara bäst i V75-5 och imponerade stort vid seger från dödens, men Peter Ingves får skicka en tacksamhetens tanke till Ken Ecce som hade favoriten ”i säcken” runt första sväng, men valde att ta upp sin häst, släppa ut Ingves och gå ner på innerspår. Utan den manövern hade troligen favoriten aldrig fått se dagens ljus. Små marginaler var det… Vi som hade gått emot favoriten på strulrisken slet vårt hår, men Ecce, som körde en av fältets minst betrodda hästar ville bara ner på innerspår för att ge sin häst bäst möjliga chans till att tjäna pengar. Plus till måldomarnämnden som hörde Ecce efter loppet. Twigs Briard var blek i spets. Erik Sting hade jag 1.12 sista varvet på i spåren, med fjärdespår från 400 och in. Det blev för honom när 90-oddsaren Jordan Lee G.L., efter en kort startgalopp, gick före i tredjespår varvet kvar och bara var i vägen.

Hankypanky Frances var vår idé i Golden Weddings lopp och hon avgjorde knappt men säkert från andra ut före en tapper Hope And Dreams. Min första känsla var att hon borde ha avgjort enklare, men hon sprang trots allt 13 blankt och det är troligen så att hon är ännu bättre över 2140. Örjan körde passivt med Indoor Voices då han väntade med att attackera till 400 kvar. Som det såg ut från sidan är Dalborg ute ett halvt spår med Simb Senta från 650-400 kvar och att Örjan därmed inte kan köra rakt fram i tredjespår i det läget. Ska Örjan gå måste han troligen göra det redan 800 kvar och han gör då bedömningen att Indoor Voices inte tål gå så långt i spåren utan rygg. Nu närmar hon sig tätparet sista 150, men det slår inga gnistor om henne. Om hon får lägga speeden redan 800 kvar, alternativt går på i fjärde 600 kvar, så vinner hon troligen inte loppet ändå, det är min känsla. Dalborg hade chansen att ta tredje invändigt med Simb Senta, men valde bort det alternativet och trodde uppenbarligen mer på 40-oddsaren än vad spelarna gjorde...

Omgångens enda skräll kom i epilogen där Vic de Luxe toppspurtade till seger via i underkant 1.10 sista 700. Inget ont om Söderholm som har vunnit V75 med hästen, men visst kändes det som att Mika Forss gav ytterligare en dimension. Mika körde snyggt, sparade meter i kurvorna genom att köra på innerspår och hästen var riktigt bra. Favoriten Qahar Q.C. gör det bra i dödens som knappt slagen och hade kunnat springa ett halvvarv till i samma tempo som det såg ut, men han är lite för ospeedig på 2140. Sambuca Knight borde ha hållit undan i spets för att få fullt godkänt.

Toppen:

Olle Rols är en riktigt bra Ready Cash-son som bara var bäst.

Björn Goop tog en trippel på V75 och svarade för vassa styrningar. Ready Ribb och Zenit Brick var jättefina även om båda fick hjälp med högt tempo på täthästarna.

Floppen:

Slide So Easy var det inget drag i (behövde loppet eller är det så enkelt att han måste gå barfota för att räcka i dessa sällskap?) och Flemming har fortsatt svårt att få till styrningarna på V75. ”Släpade” i andra ut på sedvanlig Flemming-manér och fick böter för att han körde i halvspår på baksidan.

Twigs Briard var ett ”stallskrik” som vek ner sig i ledningen. Det gjorde även Barbara L.Hanover och Reijos hästar söker fortsatt efter formen.

Spela nästa gång:

Visst, springa snabbt efter galopp är inget att skriva hem om, men Justice Ås (V75-1) såg grymt fin ut ”hela dagen”. Sweden Cup-vinnare sista helgen i maj?

Olympic Kronos (V75-3) hängde med positivt i Guld. En vinnare i lämpligt montélopp nästa gång?

Uptothe Chapel (V75-5) såg fin ut i loppet och gick bra i skymundan efter att ha blivit hängande från start. Detta var ”under radarn” och han är värd att se upp med framöver.

(foto Lars Jakobsson, Kanal75)

/ Andreas Henriksson