Eftersnack-V75 Solvalla 28/11

Publicerat: 29 Nov, 13:13

Riktigt häftiga V75-finaler på Solvalla där det kördes friskt i loppen och banan var vrålsnabb för årstiden. Även spelmässigt blev det svårt så den här omgången hade verkligen allt, även om vi var snett på det ska snabbt erkännas. Roligt att flera av de mindre tränarna fick vinna också, vi behöver bredden så det gladde oss lite extra.

Svårt spelmässigt var det ja... Kalldusch direkt för V75-spelarna där I Love Paris skrällvann från tredje invändigt. Mellby Free höll ut Dear Friend i en våldsam öppning första 300. Ut på första långsidan testade Mika Forss för ledningen med Hevin Boko, där Mika ryckte ner norsken någon minut innan start, och Mellby Free fick aldrig pusta i ledningen (11,3 första varvet). Wild Love attackerade från andra ut 700 kvar och när Hevin fick klubban 450 kvar smet Dear Friend ut från rygg ledaren. Dear Friend stannade dock på två steg vilket gjorde att I Love Paris fick chansen och nöp en tapper Mellby Free kort före mål på topptid. Vi anade formtapp på Mellby Free, men efter en bra värmning fick vi feeling för att hon skulle göra ett riktigt bra lopp och så var också fallet.

Global Agreement höll enkelt upp innerspåret i V75-2 och det såg länge bra ut åt favoriten som sprang och klippte med öronen i ledningen i kraftfull stil, men på upploppet fick Red Mile Brodde chansen från rygg ledaren, ”Sjunne” sparade tussarna i det längsta och fick svaret han ville ha. Första finalsegern på V75 för tränare Ola Karlsson som gör ett bra jobb med ett litet material. Global Agreement blev åter något på en töm sista biten, men avslutade trots allt 09,5/400 och känslan är att han kommer bli riktigt bra nästa år med en vinterträning i kroppen, stor Love You-häst som han är. Global Above All galopperade med segerchans i sista sväng. Även det är en reslig Love You-häst som har framtiden för sig, men han är lite valpig och har inte vuxit i sin stora kropp ännu. Anders Eriksson tränar och han vann på V4 med sin fina Global Appearance, även det en riktigt fin modell. Två blivande reklamhästar där för Anders nästa år, kul! När vi ändå är inne på V4-snacket, Global Appearance var vår vinnare och vi trodde även stenhårt på Cyrano de B. efter klartecken från Per Lennartsson och jäklar vad fin han var under sadel, han kommer ta klivit in i högsta klassen i monté framöver, var så säkra.

Sanslös prestation sedan av Farlander Am! Han öppnar i 05-tempo första 500 där han svarar Cab Lane, men håller ändå till mål och vinner på 11,5. Vilken skalle och hästen har tagit enorma kliv i utvecklingen sedan han kom till Johan Svensson. Johan som hade ställt i ordning rejält och kört ett 13,5-jobb, ”med pisken under armen” som han själv uttryckte det och det är bara att lyfta på kepsen! Vi trodde mycket på Born Unicorn och han avslutar ruggigt bra i vida spår sista 600. Örjan var segersäker 150 kvar och tänkte måtta in honom, men insåg faran för sent och tog huvan 75 kvar och då var Farlander redan i mål. Det var surr om norskt men så blev aldrig fallet. Hade Örjan haft två snören att dra i kanske han tar ett snöre i sista sväng och att det då räcker för att hinna fram till seger, men det kan man bara spekulera i så klart. Cab Lane då? Ja, han kom som sagt inte förbi Farlander från start i en våldsam öppning, men trots den öppningen valde Björn dödens varvet kvar vilket blev för tufft och hästen var slagen tidigt. I skymundan såg Rally Hans fin ut. Honom tar vi i något lämpligt V86-lopp eller liknande nästa gång.

Uppvisning i V75-4 där Chicharita, precis som senast, var i en klass för sig. Jorma tog en lugn start för att sedan köra till, överta ledningen och sedan var hon ensam på banan via en 10-avslutning sista 800. Hon har gått med blinkers två senaste och hittat en växel till, men huvudlaget är knappast hela förklaringen, hon har utvecklats häftigt och på sättet hon bara studsar undan imponerar. Vi spekulerade i startgalopp och gick emot, men där var vi snett på det, hon var som ett lås i Jormas säkra händer. Bakom avslutade Activated 10,8 sista 700 i tredjespår och slog sig förbi Dixie Brick kort före mål, men uppgiften blev hopplös när favoriten var så bra.

Tungt favoritfall i V75-5 där Seismic Wave svek. Han fick en svår inledning med tredjespår till dödens, men var det var inte oväntat. Dock fuskade han med travet, sprang och bröt och på upploppet när Örjan chansade lite och körde max kunde hästen inte hålla ihop det utan galopperade som slagen. Han värmde sämre den här gången Seismic, drog ett bakben och hängde på en töm, och han var inte i ordning för dagen helt enkelt. Segern till Dragster som trots att han fick göra jobbet först i tredjespår sista 800 bara bet i hela vägen och satte dit nosen före ledande Sir Henry P.Hill via 08,8/800. Otrolig utveckling på Dragster under hösten! Han har alltid visat talang, men fått flera tuffa lopp och haft svårt att bjuda till för fullt varje gång, men nu som åttaåring (snart nio) med drygt 70 starter innanför västen har han hittat en växel till. Nu var det här kanske inte den tuffaste Silverfinal som körts, favoriten var dålig och Vagabond Bi märkt av en lång säsong, men Dragster behöver inte be om ursäkt för segern, han var riktigt bra.

I Guldfinalen frontade Cyber Lane planenligt och sedan skulle det bli lugna gatan för Johan i spets, trodde de flesta och även vi fick mer och mer känsla för det sedan man valt att ändra till skor på Very Kronos (rapporterades in i god tid, bra Svante!) och skulle köra snällt med honom, men Very ville annat. Efter att ha varit lugn (för att vara honom) i flera starter, var han åter sitt ”galna jag” och när tempot bedarrade efter startrusningen skickade Erik fram direkt. Very höll sedan tempot uppe i dödens och man kunde tidigt se var segern skulle gå. Nu stred Cyber Lane berömvärt, men Erik hade koll på läget och Very vann nog lite säkrare än den hals som skiljde hästarna i mål. En ruggig insats och han är grymt kapabel Very Kronos. Magnus Djuse hade chansen att gå före Erik när Lucifer Lane plockades upp efter första sväng, men valde att sitta kvar och Zarenne Fas  fick sedan göra jobbet i tredjespår vilket blev en hopplös uppgift när ledarparet var så bra. Antonio Trot visade fortsatt knallform när han spurtade in som trea via 08,5/400. Milligan’s School var blek från hålet, men Forfantone Am såg fortsatt fin ut som fastlåst. Passa Forfantone nästa gång, han är underskattad!

Västerbo Pokerface har sett snuskigt fin ut på slutet och trots att han förlorade som 12 för 10-favorit inför detta var intrycket fortsatt jättefint (han åkte dit på speed då sedan Örjan varit för segersäker). Nu med bike och blinkers vann han enkelt Klass I-finalen efter attack varvet kvar. Han var tempogynnad ska sägas då Royce Rolls fick en hetsig Dwayne Zet utvändigt som höll uppe tempot, men han såg fortsatt fin ut Pokerface. Jorma Kontio är still going strong och tog en dubbelseger på V75 – imponerande! Speedy Tilly var förbättrad som tvåa och Algot Zonett gick bra som trea. Algot var anmäld barfota till så sent som dryga kvarten kvar innan spelstopp för V75. Märkligt då vi hade skor i vår intervju redan vid materialsläpp på fredagen. 

Toppen: Farlander Am var grym som höll till seger trots en våldsam öppning. Vilken utveckling!

Floppen: Seismic Wave var inte fräsch och galopperade i slutstriden som slagen. Vintervila nu?

Spela nästa gång: Dom Perignon provades med norskt huvudlag, men fick aldrig chansen så han gick i mål med det oryckt.

Jag och P-A går igenom omgången mer i morgondagens podcast.

/ Andreas Henriksson