Eftersnack V75 Gävle 22/5

Publicerat: 23 May, 19:26

V75 inledningen gick till ”allas” spelare mardröm 6 Van Gogh Z.S. Han trendade ner rejält hela lördagen och det var många spelare som garderade, även vi. Men Lennartsson skötte korten rätt och kom till ledningen från springspåret, vilket blev avgörande. Man fick sedan bestämma tempot och han vann enkelt via 1.10,8 sista 1000. 3 Majestic Man gick bra som tvåa och 10 Red Bar var bra som trea. Första barfota runt om i 63 starten gav en bra effekt men det räckte inte hela vägen idag. Bakom var det inte mycket som imponerade!

V75-2 var dagens snackis efter att Kim Moberg med 11 Zante Grif varit första över mål men blev diskad för trängning i sista sväng. Alla som läser detta har nog sett händelsen och har nog bildat sig en egen uppfattning. Jag tycker kan förstå båda lägrerna i detta men jag tycker att 14 Teton Sweet Lindy tappade travet och rullade över i galopp innan Kim tog platsen. Magnus Djuse sa i TV-sändningen efter loppet att det fanns gott om plats och han som var med i situationen friade. Men domarna fällde och jag tycker helt klart att det var klart tveksamt. Det skulle komma en situation i V75-4 som var minst lika mycket om inte värre och där friade man. Domarna har varit i hetluften flera gånger senaste året och till 90% av tillfällena har iallafall jag och många andra i denna bransch på sociala medier varit tveksamma till flera beslut. Känslan är att när man själv tror dom ska fälla så friar dom och när man tycker det är lugnt så fälls dom. Det är oerhört svårt att veta vad som är rätt och känslan är att reglerna måste ses över eller att domarna måste ha lite bättre spelförståelse, för jag har oerhört att förstå vissa domslut utifrån en spelares perspektiv. Vann loppet gjorde tillslut iallafall 10 Ies Elisabet där Mats E Djuse stod för en vass styrning. Jag tycker hon haft lite svårt att vinna lopp och hon måste ha det kört i halsen, men kul att hon nu fick en etta i raden. Favoriten 7 Maggiore galopperade i starten men återkom sedan starkt som femma. Klockan visade 1.09,5 sista 700, starka papper!

V75-3 blev det rejält tempo på tillställningen och man varvade på 1.10,9 med 5 Mr Brilliant i ledningen. Längsta strået tillslut drog 7 Global Black Money som inte var med i körningen första biten. Man testade barfota för första gången och det gav en mycket bra effekt. 3 Illfindmywayhome gjorde det bra som tvåa och det finns mycket i honom. Han springer och sover lite i loppen och såg stenslagen ut i sista sväng höll farter och var inte så långt efter vinnaren i mål. 6 Call to the Bar fick inte med sig travet och hade inte sin bäst dag. 4 Aurora Borealis såg fin ut som fastlåst och ska passas i ett lämpligt stolopp framöver

Kallblodsloppet gick till 8 Mo Sjur som nu hade två lopp i kroppen och man lättade honom i balansen. Fin prestation men också här ett domslut som var klart tveksamt. Ulf Eriksson svarar Per Ludvig Nilsen med 12 Nordby Fröy sent och från sidan såg det tight ut. Hade i min bok lite gärna kunnat vara en diskning efter det som skedde i V75-2. 2 Ulsvåsen gjorde det bra från ledningen som tvåa men hade inte riktigt samma snabbet som hästarna på tillägg. 15 Ard blev mångas drag under lördagen men han fick en stökig resa. Galopp kort efter start och rejält störd 500 kvar av en galopperade häst. Han gjorde det bra men med dom incidenterna blev det för långt fram.

H.K.H. Prins Daniels lopp blev rivigt och planenligt med 1 Disco Volante till ledningen. Han varvade på 1.10,4 och fick loppet dit han ville. Men som vi trodde skulle han vika in årorna tillslut och så blev också fallet. Redan 400 kvar när 10 Racing Mange kom upp utvändig så såg han pressad ut. Han kallnade över upploppet och hade inte sin bästa dag. Mange gjorde det strålande och såg länge ut att gå mot segern. Men bakom smög 9 Gareth Boko med och när Magnus A Djuse drog i högertömmen så avgjorde han tillslut enkelt och visade att Kalmar starten inte var engångsföreteelse. Blir kul att se han i Elitloppet nästa söndag med Mats E Djuse i sulkyn. Bakom såg 2 Milligan´s School samt 5 Floris Baldwin fina ut, passas framöver.

Avslutningen gick som vi och alla andra trott till favoriten 7 Admiral As. Det var en spännande årsdebut och han gjorde knappast någon besviken. Örjan tog en lugn dödens och sedan blev seger mycket enkelt via 1.10,4 sista 1000. Han såg mycket fin ut och man förstår varför Reijo Liljendahl gillar honom. Han säger att det är en av dom bästa hästarna han tränat och kan vi få se Admiralen i finalen av Elitloppet 2022? Jag säger inte emot iallafall!

Topparna:

V75-6: 9 Gareth Boko

V75-7: 7 Admiral As

Flopparna:

V75-3: 6 Call to the Bar

V75-5: 8 Hombre D

V75-6: 1 Disco Volante

V75-7: 1 Morotai Degato

Spela nästa gång:

V75-1: 3 Majestic Man

V75-2: 7 Maggiore/11 Zante Griff

V75-6: 2 Milligan´s School /5 Floris Baldwin