Eftersnack V75 Åby 12/5

Publicerat: 13 May, 21:19

Storfavoriten och mycket läckra Dibaba höll för favorittrycket och vann på snabba 11,4 i Drottning Silvias. Det blev en ruggig fartfest efter att Goop hakat på en jänkarvagn och ”stängt in” Feed Your Head som blåste till spets från spår åtta med 06,1 (!) första 500 och vrålsnabba 08,5 på varvet. Ändringarna blev såklart ”lite för bra” och det var till slut bara Global Upper Style som kunde hota Dibaba om segern. Där bakom måste vi nämna Tropicana Ås som hängde med Goops i den snabba öppningen, Ingves valde sedan märkligt att sitta kvar 700 kvar när Feed Your Head krokna och hon såg sedan fin ut med sparat i mål. Det hade varit spännande att se slutresultatet med en mer vaken styrning..

V75-2 ser spelarna som omgångens svåraste lopp, favoriten är på runt 20 procent och fem hästar är spelade på över tio procent. Vi har dock omgångens bästa drag här och spikar 1 Machiavelli. Vi tycker hästen visade bra kapacitet redan på Halmstad förra sommaren då han spetsade, släppte och fastnade. Sedan gick han med full fart över mål mot bra hästar. I V75 i vintras travade han inte perfekt i Halmstad men var nära i mål. Han var bättre i finalen där han gjorde ett mycket bra lopp som trea. I Skive senast kördes han passivt och skulle ha lopp i kroppen. Han mötte några av de bästa 5-åringarna i den danska kullen och gick bra som fyra. Vi hade runt 11,5 sista varvet som mäter 950 meter i Skive. Det lät väldigt bra då vi kollade med Kent Friborg och det blir barfota runt om som senast. Hästen är snabb ut, han kan spetsa men måste han släppa är antingen 2 Porthos Race eller 6 R.K.King bra ryggar, båda lär testa i spets om de kommer dit. Då får Machiavelli rygg ledaren och han får chansen på open strecht. Vi har haft härlig feeling för 5-åringen hela veckan och för att få stuns i en annars ganska favoritbetonad omgång väljer vi att spika!

Ja, så skrev vi i analysen till V75-2 och snacka om att få rätt! Machiavelli spetsade och släppte till Porthos Race och avgjorde sedan säkert kort före mål via 11,1 sista varvet - skön spik till 13%!

Nadal Broline var bara bäst i Algot Scotts Minne och plockade säkert ner Giveitgasandgo som hade fått en dryg inledningen till spets. Återstår att se om Reijo väljer att tacka ja till Elitloppet - Nadal har varit svår att hålla fräsch genom åren och två heat känns inte optimalt, men ”Uffe” hade aldrig känt honom finare i värmningen så någon omöjligt är det knappast. Där bakom var det ganska bleka insatser, Day Or Night In galopperade 750 kvar och övriga i loppet sågs aldrig med chans. Vi spikade Double Exposure på Slutspelet då hon värmde bättre än gången innan och det var läge att ”ta betalt” på henne, men Örjan valde tyvärr ett passivt upplägg och hon avslutade visslande via 07/400 utan att han körde på henne. Hon tävlade med öppet huvudlag, Redén hade aviserat can’t see back inför och möjligt att ”muffarna” åker på om två helger.

Lyon Grand Prix var på förhand ett väldigt spännande lopp, men tyvärr galopperade Muscle Hustle direkt bakom bilen och Diamaten kördes passivt, såg inte som bäst ut och var aldrig segerakutell. Tråkigt då de båda var aktuella för sista helgen i maj. Vann gjorde skrällen Handsome Brad och han behöver knappast be om ursäkt för segern. Han avgjorde enkelt från ryggen på Rajesh Face och vann på 11,7 - tangerat världsrekord med norsken oryckt, grym insats!

Coktail Fortuna släpptes till spets och stack undan mycket enkelt via 08,1/800, han var helt överlägsen. Vi valde att gardera honom i hopp om att Roger Malmqvist skulle svara spets med Dragster, vilket var hans uttalade taktik, men det såg inte ut att finnans en tanke på att svara när Bergh kom så pass tidigt.

Vi hade feeling för Explosive Merlot inför och när Magic Gwin värmde tveksamt i DD-1 valde vi att spika honom rakt av på Slutspelet-DD. Väl i loppet valde Bergh att syna dödens två varv från mål och Explosive Matter-sonen stod sedan för en femstjärnig insats när han plockade ned favoriten kort före mål. Widell intervjuades efter loppet tyckte att Magic blev lite för vass i spets, men sa även att han inte var lika bra som vid segern innan. Vi håller med.

Perfect Spirit dundrade runt på 11,1 i Kungapokalen och vilket intryck det var på honom! Grymt häftig häst som blir spännande att följa framöver. Enterprise var trea från ryggen på favoriten och Kevin körde snyggt med jätteskrällen Super War Horse som lyckades knipa andraplatsen trots spår tolv. Även Who’s Who var bra, han blev hängandes i 700 meter fram till dödens och höll bra som fyra.

Spela nästa gång:

Tropicana Ås: Krafter kvar trots stenhård öppning, hon utvecklas för varje lopp.

Double Exposure: 07/400 utan att Örjan körde henne. "Alla" såg henne och hon är såklart akutell i nästa start. 

Great King Wine: Hade en omöjlig uppgift från spår tolv, men han spurtade rappt och såg jättefin ut i skymundan med krafter kvar.