Eftersnack V75 Åby 14/2

Publicerat: 14 Feb, 00:26

Första avdelningen vanns av Princess S.W. PU låg lågt i snacket inför starten då hästen kom från två mer tveksamma prestationer. Här var hon dock åter i gott slag och avgjorde på sin klass när hon fick lämpliga ryggar i tredjespår under slutvarvet. Över upploppet utmanades hon främst av Garca som nyttjade open stretch och spurtade bra.

Avdelning två och dags för V75-spelets första knall. Bara du Chene kom från fin prestation på Färjestadstravet och följde upp denna med en seger som blev enkel efter att ledande Lucky Truc tappade travet ca 100 meter kvar av loppet. Lucky Truc såg annars lysande ut hela eftermiddagen och i rätt gångart är känslan att han inte lägger detta. Ingen skam över Bengt Bergs träning dock vars prestation förärande körande Henriette Larsen titeln som Ungdomschampion. Favoriten Bold Heuvelland fick ett lopp utvändigt ledaren men kastade in handduken tidigt och galopperade i sista sväng.

Nästa knall stod på lut redan i avdelning tre. Jorma Kontio guidade Artful Deimos väl längs innerspår och när luckan kom på upploppet avgjorde Korpi-träningen i ett nafs. Ledande Quantum Roc bör kunnat svara mer men känslan är att viljan inte riktigt finns där för dagen. Bakom var det ett förhållandevis slätstruket lopp.

Dags för omgångens största skräll där North Dakota spelad till 1% styrdes först i mål av Johan Untersteiner. Hästen fick en helt perfekt resa tredje invändigt och luckan kom 500 kvar som på beställning. Det räckte med 1.15.1 sista 500 för att avgöra och det var en rad trötta hästar som gick i mål. Stor favorit blev Lilo Love men hästen svek efter att b.la blivit uppvaktad av Tour Eiffel under slutrundan.

Dramatisk inledning på avdelning fem där de tre mest spelade ekipagen antingen diskades eller stod för stor markförlust redan i startmomentet. Adrian Kolgjini kunde därefter vinna med Dreamstone efter att ha kört till ledningen. Det blev dock ingen bluffseger efter att ha blivit uppvaktad av Wilmer Gel under stora delar av loppet. Den sistnämnde stod för en tapper insats utvändigt ledaren över den långa distansen och passas när han åter är tillbaka i Norrland.

Dags för dagens dubbel och tävlingsdagens två bästa prestationer. I DD-1 spetsade Morotai Degato för att sedan totalt dominera tillställningen och brisa undan över upploppet i toppfint skick. Neddövad och med norsken oryckt finns det mer att hämta för framtiden och man förstår att Oskar Kylin-Blom var rörd efter mål. Bakom visade Upper Face att han behövde ett lopp i kroppen och Floris Baldwin att hämta 20 meter på formtoppad bronshäst inte görs i ett nafs.

I avslutningen stod ekipaget Oxidizer – Carl Johan Jepson för en smakfull uppvisning. Inledningsvis hamnade man knepigt på det långt ner utvändigt. Jepsons drag att gå invändigt och helt plötsligt sitta först utvändigt utan att behöva runda en enda häst visade sig genialt och sedan var hästens prestation mäktig. 1000 kvar var det fyra längder fram till ledaren men via en slutrunda på 12,4 tuggade man sig ikapp och förbi. Reaktionen när Jepson drar huvan in på upploppet - fantastisk. Bakom blev Broadway Sun trött i ledningen och dalade genom fältet, Henriksen lär plocka av tävligsbalansen och gnugga för större uppgifter senare i år. Laradja Vrijthout visade att det går att köra i ryggar och passas även om han nu går upp i Klass 1.

Toppen: Vi har svårt att välja utan väljer att lyfta de båda DD-vinnarna. Morotai Degato och Oxidizer, vältränat!

Botten: Även om öppningen blev hård (09 första 500) bör Broadway Sun haft mer att ge. De upprepade skentraven runt Färjestad kan ha satt sina spår.

Lira nästa gång: Stepping Moneyboy värmde riktigt fint och följde upp detta med en tapper prestation ute i spåren, passas i lämpligt gäng!

Matigare genomgång av omgången såklart i måndagens podd!

/Alexander Holmström