Derbyvinnare glänste i vårsolen...

Publicerat: 16 May, 11:05

Tjugo grader varmt visade mätaren på Solvallas stallbacke när jag anlände till banan igår eftermiddag (samma väder nästa helg, tack!). På stallbacken mötte jag Who's Who (bilden) som stod lugnt och coolt i solen och spanade in sin omgivning innan han gav sig ut på banan för att värma upp inför sin första start sedan november. Fjolårets Derbyvinnare såg löpsugen och fin ut i värmningen och i loppet glänste han då han joggade undan till seger. Visst, han mötte hästar han bara ska slå, men barfotabalansen slog väl ut och intrycket var perfekt. Min klocka visade 1.11,8/1000 med 1.10-tempo sista 700 och Örjan var påtagligt nöjd efter loppet. Mantorp veckan efter Elitloppet blir nästa start för Who's Who där tränare Pasi Aikio har Jubileumspokalen som sommarens stora mål. 

Pasi Aikio tog en dubbelseger och fina fuxen Alone (även han efter Maharajah) imponerade då han trots en stygg resa bara krossade allt på 1.11,5 och såg inte direkt plågad ut över mål. "Han kommer att gå barfota runt om. Så har han tävlat en gång, men det var lite för tidigt, han gjorde ett okey lopp då, men nu är han starkare och mer mogen så det kommer fungera bättre nu", berättade Pasi till mig innan loppet och han hade klart för sig, hästen såg riktigt läcker ut när han fick sträcka ut utan skor på hovarna.

Av övriga vinnare på Solvalla fastnade jag för J.J. redan i värmningen då hon såg smällfin ut. Carlos Söderström körde tidigt till ledningen och sedan var det spel mot ett mål. Läckert intryck på vinnaren som siktas mot V75 framöver. Även Captain Simcoe värmde bra och löpte upp till det i loppet som han vann från ledningen. Gårdagens tapperhetsmedalj måste jag ge till Radagast som fick svar om dödens en bra bit innan han kom ner utvändigt ledaren och höll starkt, endast slagen av favoriten New Steel. 

Nu laddar jag om för V75 på Gävle med bl.a. "Vägen till Elitloppet". Kan Daniel Redén få med en fjärde (!) häst i Elitloppet? Sorbet har absolut chansen, även om läget blev chansartat. Självklart måste jag hålla en tumme för kollega Stefan Dellbros Don Viking i V75-3. Av "Steves" utläggningar under helgens resa till Köpenhamn att döma blir "Vikingen" att räkna med, trots att han står tjugo tillägg i och med segern senast. "Han gick finslipande jobbet igår och har aldrig känts bättre!", lyder dagens rapport från Nordmaling. 

Spännande tider - hoppas att vi ses på Solvalla nästa helg!

/ Andreas Henriksson