Eftersnack V75 Momarken

Publicerat: 18 Mar, 08:16


Det var Björn Goops dag på Momarken där V75 kördes i lördags, han vann de fyra V75-loppen han körde och dominerade fullständigt, från egna stallet satte han dit Heartbreaker V.S., Dizzy Broad och Farouk B.R. och så avslutade han med Timo Nurmos-tränade Sir Ratzeputz.


Heartbreaker V.S. var det bra rapporter på och i värmningen såg han laddad ut. Björn försökte köra till direkt men hejdade sig i första sväng, istället körde han fram utvändigt ledaren efter 700. Han avvaktade sedan lite på sista långsidan och runt slutsvängen då tempo var högt men på upploppet klev Hearbreaker förbi Clemenz a Am i säker stil och han försvarade sig även snyggt mot Evil Enok M.E. som är rejält på gång. Heartbreaker avslutade 12,2 sista varvet och såg läcker ut medan Broadway Appolo såg seg ut redan varvet kvar och tappade mycket till slut.

Härlig svepning
I V75-2 fick vi se en härlig svepning på bortre långsidan från Dizzy Broad och Björn Goop. Från sjätte in gick Björn ut i näst sista sväng, ställde på ut på långsidan och 450 kvar satt han i spets. Sedan var det rena defileringen till överlägsen seger. Tveklöst en bra insats via 12,5/900 men loppet höll ingen högre klass. Betrodda Patricia Hastrup gjorde det anständigt som tvåa och skrällen Puisseguin gick hyggligt till slut efter en del strul på vägen. Vi trodde mycket på Raise Broline, det blev fel för henne i loppet och hon galopperade i sista sväng. Favoriten Zola Grand Cru gick med skor, därmed var hon kall på förhand. Det hade dock inte gjort något om man rapporterat detta tidigare på atg.se, det är ändå de uppgifterna man går efter som lirare.

I V75-3 var vi snett ut, vi trodde det skulle bli tufft för Floris Balwdin då han mötte tuffare motstånd än tidigare. Dessutom fick han press i omgångar men han gled ändå undan enkelt före stallkamraten Quite Coole Classic som programenligt släppt spets in i första sväng. I sulkyn satt Kristina Malmin. Frode Hamre körde offensivt och pressade i omgångar med Normandie Royal men där fanns det ingen täckning. 500 kvar så Djorkaeff Sisu ut som en vinnare men 350 kvar blev han lite störd och sedan tappade han motivationen helt. Som så många gånger förr då det handlar om lägsta V75-klassen på Momarken blev det väldigt många galopper.


I ett på förhand öppet och roligt kallblodslopp var fjolårets norska Derbyvinnare Will Prinsen bara bäst. Han blev över i tredjespår första 700 men Åsbjörn Tengsareid var bestämd i styrningen, tryckte sig till spets och sedan lunkade Will Prinsen bara undan. Torpa Nicklas hotade lite från rygg ledaren medan det även i detta lopp blev väldigt många galopper.

Stabil seger
Farouk B.R.
var vår vår spik genomgående då vi imponerats av Muscle Hill-sonen och var ganska säkra på att han tidigt skulle bli släppt till ledningen. Såg blev också fallet, efter 500 meter satt han tryggt i spets och varvade på 16,8. Då var konkurrenterna givetvis chanslösa även om Clint Classic var ganska närgången från rygg ledaren. Det var nog ändå säkrare än det såg ut och Farouk avslutade 12,5 sista 1000. Betrodde Code Bon kom aldrig till i loppet men var en riktigt fin häst medan det strulade för Gute Band.

I högsta klassen var det dags för sista kapitlet i Björn Goop-show. Nu med Timo Nurmos Sir Ratzeputz som Björn attackerade med från absoluta kön efter 400 meter då positionerna var intagna. Quick Fix tog sig enkelt förbi B.B.S.Sugarlight från början och Sir Ratzeputz kom fram på utsidan inför slutrunda. Lutfi Kolgjini drog hårt från 700 kvar och fick någon längd in på upploppet då Björn tog det lite lugnt. 150 kvar var Quick Fix trött och bröt ut flera spår. Han generad Sir Ratzeputz som bitvis hade lite problem med aktionen men ändå kunde han vinna lätt efter 10,6 sista varvet. B.B.S.Sugarlight fick chansen på insidan och blev tvåa och Quick Fix höll till tredjeplatsen medan övriga var stort slagna.


Högt tempo

I avslutning blev det tuff körning inledningsvis där så småningom Rushmore Face satt i spets sedan han blivit släppt dit av Pastore Bob som fick offra en hel del för att komma till tät. Kolgjini drog hårt i ledningen sista 700 och bara Pastore Bob kunde följa. Denne klev sedan enkelt förbi på upploppet och har verkligen utvecklats i Johan Untersteiners regi. Han avslutade 12,3/1000. Rushmore Face var också riktigt bra som tvåa medan Antonio Trot inte funkade på banan, något han skvallrade om redan i värmningen.

Det blev bara drygt 4 lax på sjuorna och jackpot till Mantorp på femmor. Vi fick hyggligt betalt på dubbeln och satte två olika system på Slutspelet så det var en okej lördag.

Toppen
+++ Björn Goop
vann de fyra loppet han körde och han gjorde det efter att ha agerat i loppen och på så vis funnit fördel. Ruggig uppvisning.

++ Hearbreaker V.S. fick ett tufft lopp men var ändå bara bäst, imponerande.

+ Will Prinsen är bara fem år, han är en väldigt snygg häst som gjorde ett urstarkt lopp vid segern. Han blir spännande att följa.

Floppen
Zola Grand Cru
var riktigt dålig, hon är ojämn och trivs inget vidare med skor. Rocky Winner sprang bara i kön och visade inget. Antonio Trot fungerade inte heller men ta insatserna på Momarken med en nypa salt, banan är svår.

Lira nästa gång
Juvels Boy
värmde bra och var nog inte helt tom i mål heller. Han passas framöver. Puisseguin vinner ju aldrig men hon visade form samt Monfalcone som i alla fall såg fin ut och är på gång.

Avslutningsvis: Snälla, sluta tjata om kampen mellan Sverige och Norge dessa dagar. På banan var det ett evinnerligt tjat, i alla fall i början av dagen innan de svenska segrarna började trilla in. Tror inte nån, absolut inte nån, tycker det är vare sig spännande eller roligt.

Bilder från Kanal 75 tagna av Roger Svalsröd.

P- A Johansson